Zahrada, 29. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Někdo skáče do stropu, když vidí pavouka, jiný zuřivě vymetá rohy, které obývají ploštice, aniž by tušil, že jsou tito drobní tvorové velmi užiteční. Který hmyz a další tvorečky nejčastěji potkáme v blízkosti našeho obydlí a čím nám prokazuje velkou službu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ruměnice pospolná

Jedním z nejrozšířenějších obyvatel našeho domácího okolí je ruměnice pospolná. Jde o červenou ploštici s černými znaky, kterou můžete často nalézt v nejrůznějších zákoutích vašeho domu i zahrady. Nejsou nijak škodlivé ani nebezpečné. Lidé přesto bývají přesvědčení, že je potřeba je ze zahrady vymýtit, aby nelikvidovaly úrodu. To však ruměnice nemá ve zvyku.

Živí se výhradně odumřelými částmi rostlin a mrtvými těly jiných živočichů. Zvláštností je, že se v jejich blízkosti nevyskytují komáři. Pokud tedy nemáte rádi svědivé pupínky, ruměnice si hýčkejte. Jestliže vám jejich přítomnost přesto není sympatická, vytvořte jim z hromádky dřeva útočiště v místech, kde vám vadit nebudou.

Pakomáři a tiplice

Jistě už jste někdy z domu vyháněli pakomára nebo tiplici, kteří jsou svým vzhledem velice podobní klasickým komárům, jen s tím rozdílem, že jsou mnohonásobně větší. Jejich dlouhá těla, nohy i velká křídla mohou na první dojem působit odpudivě. Představa, že z vás něco takového vysaje krev, také není zrovna příjemná. Můžete být klidní. Tito živočichové se živí nektarem stejně jako motýli. Mezi lidmi panuje mýtus, že jde o samečka klasického komára, přičemž ti malí jsou samičky. Jedná se však o zcela jiný druh.

Pavouci

Tohle je kategorie, o které bychom mohli psát hotové romány. Pavouci, jinak naprosto neškodní tvorové (tedy alespoň co se týče druhů, kteří žijí v našich končinách), jsou přesto obávanými a ne zrovna vítanými obyvateli našich bytů a domů. Možná vás nepotěšíme, když vám řekneme, že vyhazovat pavouka z domu nemá příliš smysl. Mají totiž tendenci se vracet na místa, kde tvoří svá obydlí, tudíž se cítí být stejně plnohodnotným nájemníkem vašeho domu stejně jako vy.

Pokud je to jen trochu možné, nechte pavouka tam, kde je. Pomůže vám s obtížným hmyzem, například mouchami, komáry či vinnými muškami, kterých se velmi špatně zbavuje. Věřte tomu, že má větší strach než vy, a pokud to bude jen trochu v jeho silách, vůbec se nebude ve vaší přítomnosti zdržovat. Bohužel je jeho vzhled lidem natolik nepříjemný, že pavouky často likvidují. Je to škoda, protože jsou neškodní a velmi užiteční.

Další info: Ruměnice pospolná; Tiplice obrovská; Pavouci; Bugs People are Afraid Of (But Shouldn’t Be)

Autor článku: Petra Chmelová