Zahrada, 28. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Kudy teče, tudy léčí? To na pivo vážně sedí! Navíc pivo a venkovní práce k sobě prostě patří. A možná víc, než si vůbec myslíte! Jak se s ním dá vyzrát na slimáky a proč je dobré lít ho na trávu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nápoj z chmele je nejoblíbenějším nápojem Čechů. Ovšem napadlo by vás, že zlatavý mok se dá využít i jinak než k pití?

Všestranný pomocník, který nabízí své služby

„Tekutý chléb“ možná překvapivě likviduje odolné skvrny od kávy a čaje, proto ho oceníte při čistění koberců a jiných podlahových textilií. Funguje také jako leštidlo koupelnových kohoutků, šperků, oken a měděných nádob, přičemž navrací původní krásu dřevěnému nábytku. Nalít se dá i na šrouby a matice, které kvůli rzi ne a ne povolit. Co když vychlazenou desítku vezmete na svou zahrádku? I tam vám může skvěle posloužit. Jakým způsobem?

Trávník jako na golfovém hřišti

Pokud váš pěstěný trávník hyzdí nehezké hnědé skvrny, vyhlaste pivní pohotovost. Ne, to opravdu není vtip. Oželte obsah oroseného půllitru a smíchejte ho s vodou, čímž vznikne výborný postřik. Zeleň rychle absorbuje obsažený cukr, který se pro ni stane regeneračním hnojivem. Kvasnice zase podpoří růst, o čemž se brzy přesvědčíte. I vaši sousedé budou valit oči!

Už žádné útoky slimáků

Co si budeme povídat, kupované přípravky proti slimákům jsou poměrně drahé a ne každý je ochoten do nich investovat. Proč tedy nezkusit něco levnějšího, co je navíc hodně účinné? Zahrabejte do země klidně i menší nádobu s trochou piva tak, aby mlsný škůdce přepadl přes okraj, až se půjde napít. Rozhodně nepřijde sám, jelikož jestli něco slimáci skutečně milují, pak je to pivo. Z tohoto důvodu je třeba „pasti“ kontrolovat každé ráno. Mimochodem, když už jsme u toho, výrazná vůně hořkého občerstvení odpuzuje také mouchy, které vám zákeřně znepříjemňují venkovní posezení.

Další info: 10 Uses For Beer In the Garden; 7 Ways Beer Can Help Your Garden Grow

Autor článku: Petra Chmelová