Zahrada, 5. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Zeleninová zahrádka dá spoustu práce. I proto je pro každého nadšeného pěstitele pohromou, když se v ní objeví škůdci. Než sáhnete po chemickém přípravku, co takhle letos vysadit spolu se zeleninou ty správné bylinky a květiny, které škůdce odpuzují?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V každé zahradě je plno hmyzu, ovšem vy potřebujete, aby převažoval ten užitečný nad škůdci. Jak toho dosáhnout? Tyhle rostliny vám tento nelehký úkol pomohou zvládnout.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský

Měsíček je v zahradě velkým pomocníkem. Přitahuje opylovače a zároveň odpuzuje některé škůdce, konkrétně lišaje smrtihlava a chřestovníčka obecného. Vaši zeleninovou zahradu mohou ohrozit právě housenky lišaje, které se živí listy lilkovitých rostlin. U nás nejčastěji napadají nať brambor, dále pak rajčata a kustovnici. Larvy chřestovníčka zase žijí ve stoncích chřestu a kuklí se v zemi. Dospělý brouk se potom zdržuje převážně na rostlinkách chřestu a přezimuje ve stoncích nebo pod kameny.

Zároveň měsíček využijete i vy, jeho květy jsou jedlé, ačkoli mají nahořklou chuť. Měsíček lékařský je oblíbená bylinka v lidovém léčitelství – pro své známé hojivé účinky.

Krásenka zpeřená

Krásenka zpeřená

Krásenka je teplomilná, středně vysoká, nenáročná letnička kvetoucí od srpna do října. Láká do zahrady opylovače a zároveň odpuzuje škůdce, konkrétně hmyz z řádu třásnokřídlích. Ve střední Evropě se ho vyskytuje zhruba 300 druhů. Je to nejmenší létající hmyz a na své zahrádce ho často ani nepostřehnete. Mají bodavě sací ústrojí a doslova vysávají vaše rostliny. Poškozují květy a tím způsobují jejich neplodnost.

Levandule

Levandule

Kromě krásných květů a velmi oblíbené vůně lze bylinu použít i k odpuzování několika běžných škůdců. Levandule odpuzuje mšice, slimáky, a dokonce i myši a vysokou zvěř. Další výhodou je, že odpuzuje také klíšťata, měla by alespoň snížit jejich výskyt v okolí. Levandule je samozřejmě i velkým lákadlem pro opylovače.

Aksamitník neboli afrikán

Afrikán

Afrikán není v moderních zahradách příliš oblíbenou rostlinkou, ale to je velká škoda. Afrikány odrazují škůdce nad zemí i pod ní. Odpuzují půdní háďátka, hlístice a slimáky. Mimo to ochraňují rajčata před plísní. Pokud máte neoplocenou zahradu, tak jistě oceníte, že afrikány také odhánějí zajíce.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice odpuzuje ploštice a zároveň slouží ve vaší zahradě jako návnada. Na své šťavnaté listy láka mšice a slimáky, ty se pak vyhnou vaší zelenině. Pokud ji zasadíte do skleníku, pomůže odpuzovat molice. Květy a mladé listy lichořeřišnice jsou jedlé. Mohou být vynikající přísadou do zeleninového salátu.

Brutnák lékařský

Brutnák lékařský

Brutnák může být krásnou dominantou vaší zahrádky. Je to poměrně velká bylina s drobnými modrými kvítky. Díky tomu rozhodně upoutá pozornost všech opylovačů. Takže o včelky, čmeláky i motýly nebude nouze. Navíc oceníte jedlé listy a květy, které mají jemnou okurkovou příchuť.

Slunečnice

Slunečnice

Slunečnice jsou okrasou každé zahrady, ale i lákadlem pro opylovače. Zároveň jsou to skvělé přírodní slunečníky pro vaše rostlinky. Ne každá zelenina zvládne intenzivní sluneční záření, a právě tady může pomoci slunečnice, která snadno vykouzlí přirozený stín. Slunečnice také odlákají mšice z vaší zeleniny.

Zdroje: Companion Planting Flowers and Herbs in the Vegetable Garden; 12 Best Herbs and Flowers for Companion Planting With Vegetables

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock