Zahrada, 1. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Předností živého plotu není jen atraktivní vzhled, neboť tahle ochranná bariéra všem zvědavým pohledům i narušitelům zatne tipec. Zalíbí se vám cesmína, blýskavka, nebo spíše buxus?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Znáte to. Celý den se těšíte na to, až se uvelebíte na slunci na zahradě a konečně dočtete tu napínavou knihu. Jenže ouha. Stejné nadšení z čerstvého vzduchu sdílí i váš soused, jehož jedinou chybou je, že když vás vidí, chce si podívat. Nic proti němu, ale vy potřebujete chvilku nerušeného klidu! Ano, to jsou situace, kdy člověk přemýšlí nad stavbou obvodové zdi nebo alespoň vyššího plotu, který by zajistil tolik potřebné soukromí. Jenže co když jde zvědavým pohledům sousedících zabránit i jinak a estetičtěji? Třeba vysazením těchto rostlin a keřů!

Cesmína, užitečná dekorace

Cesmína je stálezelený keř, který zůstává atraktivní po celý rok. Asi nejoblíbenějším druhem, jemuž se daří i v našich podmínkách, je cesmína ostrolistá. Vyznačuje se tmavozelenými a výrazně lesklými listy s trny, stejně jako nádhernými červenými bobulemi. Preferuje vlhčí stanoviště v polostínu, bez větších obtíží však snáší i stín plný. Její velkou výhodou je, že roste hustě a bývá krásně zelená i v zimě. Některé pověry dokonce praví, že pokud ji „ubytujete“ na svém pozemku, ochrání vás před zlými duchy.

Blýskavka. Na tu je radost pohledět

Blýskavku, jinak zvanou i jako blýskavku, lze sázet nejen jako živý plot, ale i keř do skupinové výsadby nebo solitér u terasy. Listy se v době rašení zbarvují do červena, což nepochybně ozdobí každou zahradu. Tenhle skvost je mrazuvzdorný a dorůstá do výšky až čtyř metrů, takže jako bariéra funguje více než spolehlivě. Květy jsou vonné a objevují se už v květnu, čímž vám jistě zpříjemní venkovní posezení. Blýskavka ocení polostín a vyžaduje vlhká a chráněná stanoviště.

Buxus? Taky možnost

Buxus, krušpánek nebo zimostráz. Tak se říká dalšímu adeptovi, díky kterému budete moci na svém pozemku odpočívat zcela nerušeně. Jeho hlavní pozitiva? Jistě kompaktní růst, což znamená, že výhony tvoří rovnoměrně a současně. Přesně z těchto důvodů se také hodí jako plot i „materiál“, jenž se dá celoročně stříhat do nejrůznějších geometrických či zvířecích tvarů. Daří se mu jak na slunném stanovišti, tak i ve stínu. Hůře snáší jen celodenní přímé a intenzivní slunce. Nutno zmínit, že všechny jeho části jsou jedovaté, proto by se mu domácí mazlíčci i vaši potomci měli raději vyhýbat.

Zdroje: Best plants for fence line: 13 ways to add interest to backyard boundaries; 18 Bushes and Trees that Make a Good Living Fence

Autor článku: Tomáš Pekař