Zahrada, 12. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Keře mají na našich zahradách své místo hned z několika důvodů. Pěstujeme je pro okrasu, jako živé ploty a mimo to také pro jejich krásné a voňavé květy. Které keře mají ty nejvoňavější? Máte některý z nich i na své zahradě?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Růže

Růže

Růže jsou v myslích mnoha zahradníků prakticky synonymem vonných keřů, i když ne všechny druhy jsou aromatické. Mezi nejvoňavější růže patří například růže stolistá neboli stolístky, jejíchž keře jsou asi dva metry vysoké a jsou dostatečně mrazuvzdorné.

Za zmínku rozhodně stojí i růže damašská, která je oblíbenou složkou parfémů a kosmetiky. Květ této růže má průměr asi 7 cm, keř je vysoký okolo dvou metrů, je vysoce mrazuvzdorný a zpravidla netrpí chorobami.

Šeříky

Šeříky

Kdo by neznal omamnou vůni šeříku. Šeřík je u nás velmi oblíbený keř a nízký strom. Je známo kolem třiceti druhů šeříků a všechny spojuje příjemná vůně. Ačkoliv jednotlivé odrůdy mohou vonět více či méně.

Výhodou šeříku je jeho nenáročnost na pěstování i stanoviště – upřednostňuje místo, kde bude mít alespoň šest hodin přímého slunce. Šeřík je mrazuvzdorný, ale potřebuje jednou ročně prořezat, aby se předešlo plísňovým onemocněním.

Kalina Carlesiova

Kalina Carlesiova

Kalina Carlesiova (Viburnum carlesii) je opadavý, až tři metry vysoký keř pocházející z východní Asie. Vyznačuje se silně vonnými, růžovými nebo bílými květy.

Kalin existuje více druhů a má mnoho kříženců. Mezi nejznámější patří kalina kulovitá, která je vhodná pro pěstování i v chladnějších oblastech. Na zastíněnější stanoviště je zase vhodná Kalina Juddova.

Myrobalán cistena

Myrobalán cistena

Často se ji také říká okrasná slivoň. Jedná se o vzpřímený listnatý keř, který lze také označovat jako malý strom. Zatímco květy této rostliny jsou voňavé, bílé nebo růžové, je nejvíce známá svými červenofialovými listy, které vydrží celé léto.

V mladém věku je dobré rostlinu formovat řezem po odkvětu, aby měla hezčí tvar. Na půdy je tento keř velmi nenáročný.

Pieris japonský

Pieris japonský

Pieris japonský je dřevina původem z východní Číny, Taiwanu a Japonska. Je to nádherný keř, který kvete od března do dubna. Květy tvoří hrozen a drobné kvítky připomínají tvarem konvalinky.

Keř dorůstá do výšky 150 cm. Výhodou tohoto keře je, že je stálezený a mrazuvzdorný (cca do -29 °C). Pieris japonský má rád polostín. Vyžaduje kyselou, rašelinovou, dobře propustnou půdu. Kvetení podpoříte pravidelným zastřihováním odkvetlých hroznů.

Pustoryl věncový

Pustoryl věncový

Název pustyrol vám možná nic neřekne, české lidové označení (botanicky zcela zavádějící), je jasmín. Pustoryl věncový je dvou- až čtyřmetrový, opadavý keř pocházející pravděpodobně z jižní a jihovýchodní Evropy a Kavkazu. Vyznačuje se bílými, silně vonnými květy.

Je to naprosto nenáročný keř, rozkvétá až v teplých měsících, v červnu či červenci. Roste rychle, pro kompaktnější keř lze po odkvětu stříhat. Je plně mrazuvzdorný. Dařit se mu bude na slunci i v polostínu.

Zdroje: 23 of the Most Fragrant Flowers That Will Add Sweet Scents to Any Garden; 20 Best Scented plants

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock