Zahrada, 8. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Čerstvé jahody si můžete dopřát, i když máte minimální prostor pro jejich pěstování. Jahodám se totiž bude dařit i v obyčejném truhlíku. Poradíme vám, jak se nespálit při výběru sazenic a jak o ně správně pečovat.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Výběr odrůdy

Není jahoda jako jahoda. V podstatě existují dva základní typy jahodníků. Jeden druh nese plody pouze v létě, zatímco druhý po celý rok. V poslední letech se staly nejoblíbenější právě celoroční jahody. I když ke konci jahodové sezóny mívají již menší plody, pochutnáte si na nich i tak.

Na balkony, pergoly, terasy a tak podobně se výborně hodí také převislé odrůdy. Plodí na dlouhý šlahounech a splní i dekorativní účel.

Výběr truhlíku

Jahody nejsou nijak náročné, můžete je dát téměř kamkoliv. Jedinou podmínkou je, aby dno květináče mělo otvory pro odtok vody. Takže můžete využít jakýkoliv truhlík či květináč s miskou, případně dvojitým dnem pro odvod přebytečné vody. Jahodám obecně nesvědčí příliš přemokřená půda.

Pokud máte opravdu málo prostoru, můžete využít kaskádovité systémy. Na výběr máte hned ze dvou typů, jedny jsou určeny pro posazení na zem a druhé můžete zavěsit, takže nebudou nikde překážet.

Vhodné umístění

Jahody milují slunce, takže se snažte zvolit co nejprosluněnější místo. Jahodám se bude dařit i v polostínu, ale počítejte s menším výnosem i menšími plody.

Kdy vysadit?

Jahodníky mají dvě vhodné doby na výsadbu. Nejvhodnějším obdobím je podzim (srpen až září) nebo jaro (především duben). Na podzim mají rostlinky čas se dobře zakořenit a další rok už budete mít pěkné silné rostliny. Nemusíte se obávat ani jarní výsadby – i ta brzy přinese své ovoce.

Výborně roste i tzv. frigo sadba, která je vhodná právě k jarní výsadbě. Tyto sazenice se vyjmou ze země na podzim, kořínky se obalí folií a rostlinky se uskladní v chladírnách s teplotou  -1 až -2 °C. Nedivte se, že při pořízení tyto rostlinky vypadají doslova jako přešlé mrazem. Po zasazení velmi rychle vzejdou a splní svůj účel.

Jak na to?

  • Dno truhlíku by měla tvořit drenážní vrstva. Můžete použít například kamínky nebo keramzit.
  • Budete potřebovat kvalitní substrát, můžete zakoupit substrát přímo určený pro jahody, kvalitní zahradnický substrát nebo univerzální eko substrát.
  • Jahody potřebují prostor, nemají sice hluboké kořeny, ale roztahují se do stran. Například pro truhlík dlouhý 40 cm postačí 2 až 3 sazenice.
  • Jahodníky pevně zasaďte, ale nikdy zeminou nepřikrývejte střed, takzvané „srdíčko“. To musí zůstat vždy volné.
  • Na závěr jahody dobře zalijte.

Podklad pro dozrávající jahody

Možná si vybavíte, jak se pěstují jahody na záhonu. Většinou se pod ně dává ještě černá folie nebo sláma, aby jahody neležely pouze na zemi. Pokud se rozhodnete jahody pěstovat samostatně či v zavěšeném květináči, pak se obejdete i bez této ochrany. Pokud byste měli široký truhlík či vyvýšený záhon, zvažte jejich „podložení“.

Pravidelné hnojení

Až vyrazíte nakupovat sazenice, nezapomeňte si rovnou koupit také hnojivo. Můžete zvolit to ve formě granulí nebo tekuté hnojivo. Existují i různá univerzální hnojiva, které využijete na více druhů ovoce a zeleniny.

Zdroje: How to Grow Strawberry Plants in Pots; How to Grow Strawberries Successfully in Containers

Autor článku: Bára Tomášková