Zahrada, 22. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Plamenky, častěji zvané floxy, bývaly oblíbenými květinami našich babiček a nyní se těší velkému návratu. Vděčí za to především své nenáročnosti a velké záplavě květů. Pěstování zvládne i začínající zahrádkář. Jak se o ně starat a jak si je můžete snadno namnožit?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Plamenky jsou bylinné až keřovité letničky nebo trvalky, jsou opadavé i stálezelené. Je známo přibližně 70 druhů a asi 400 kultivarů. Rostliny pocházejí především ze Severní Ameriky a jako okrasné květiny se pěstují téměř po celém světě. Na našem území ve volné přírodě nerostou, jsou okrasou pouze našich zahrad. Tyto zelené koberce s výraznými květy se budou vyjímat na každém záhonu či skalce.

Jak o plamenky pečovat

Plamenky jsou všeobecně velmi nenáročné na péči a jsou velmi odolné proti škůdcům a chorobám. Nejsou nijak náročné ani na půdu. Čím slunnější stanoviště jim vyberete, tím více se vám odvděčí v podobě bohatých květů. Lze je pěstovat i v polostínu, ale bude to na úkor květů. Přibližně po pěti letech se doporučuje husté trsy rozdělit a přesadit do čerstvé zeminy. Floxům prospěje také občasné hnojení. Existuje velké množství variant jednotlivých druhů, některé po odřezání odkvetlých částí dokonce vykvetou znovu.

A jak je množit?

Dalo by se říci, že plamenky můžete množit téměř během celého roku, tedy kromě zimního období. Nejsnadnějším způsobem rozmnožování je dělení trsů vyjmutých ze záhonu. Takto můžete plamenky množit nejlépe na jaře, ale lze i na podzim. Ale to není jediný způsob.

Floxy lze také množit řízkováním stonků, kořenovými řízky nebo osovými pupeny s listem. Stonkové řízky se odřezávají a sází právě v měsíci květnu. Řízky koření při 15–20 °C během 2–4 týdnů. Pokud to nestihnete, nic se neděje, další šanci máte v létě. V tomto období můžete množit pomocí listovými řízky s očkem. A do třetice na podzim, to můžete množit plamenky kořenovými řízky.

Oblíbené druhy

Vyznat se v široké škále druhů a kultivarů floxů není jednoduché, a pokud patříte mezi začátečníky, máme pro vás pár oblíbených, se kterými rozhodně neuděláte chybu.

Plamenka šídlolistá neboli skalková

Plamenka šídlolistá je nejoblíbenější skalničkou. Její hustý koberec dokáže dokonale zakrýt půdu a je vysoký přibližně 10 cm. Od května bohatě kvete, tento druh zahrnuje mnoho kultivarů různých barev. Daří se jí i v suchých kamenitých půdách s minimálním obsahem živin. Velmi dobře snáší celodenní přímé slunce i delší období sucha. Výrazná vůně květů plamenek často láká různorodý hmyz, jako jsou včely, čmeláci a motýli.

Plamenka půvabná

Plamenka půvabná je o něco vyšší, lodyhy jsou dlouhé 10 až 20 cm. Vyžaduje slunné stanoviště s propustnou, ale nevysychavou půdou. Opět ji můžete mít v několika barevných variací, nejvíce oceníte její velké květy, které mají v průměru až 2 cm. Kvete od května až do června.

Plamenka výběžkatá

Plamenka výběžkatá má téměř bezlisté lodyhy vysoké až 20 cm. Vyžaduje humózní, nevysychavé půdy. Bude se jí dařit jak na přímém slunci, tak v polostínu. Kvete v dubnu až červnu. Květy může mít v odstínech růžové, fialové, levandulové i bílé.

Plamenka rozkladitá

Tento druh plamenky je ideální do polostínu. Tvoří řídké zelené koberce, ale má 30 až 40 cm vysoké lodyhy. Vyžaduje humózní, neutrální až kyselou půdu. Lze ji pěstovat i na přímém slunci, ale musí se pravidelně zalévat. Velmi dobře prospívá v podrostu vyšších dřevin. Kvete v květnu až červnu.

Jednoleté plamenky

U jednoletých druhů se nejčastěji setkáte s plamenkou Drummondovou. Tu můžete právě teď vysévat přímo na venkovní stanoviště až do konce května. Velmi bohatě kvete od konce června až do podzimu. Výhodou je, že můžete zakoupit semínka, která jsou již namíchaná, a tak se můžete těšit hned z několika barev najednou. Běžně kvete v odstínech bílé, růžové, fialové až jasně červené.

Zdroje: Wikipedia/plamenka; The Complete Guide To Growing Phlox Flowers

Autor článku: Bára Tomášková