Zahrada, 25. 4. 2023

Foto: Shutterstock

Chcete do své zahrady přilákat opylovače? Pak je tahle rostlinka ta pravá. Bude jí to slušet v každé okrasné zahrádce i na balkoně. Co byste o ní měli vědět a jak o ni pečovat?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Seznamte se s včelím balzámem, rostlinou z čeledi hluchavkovitých. V zahradnictví ji snadno naleznete pod názvem monarda nebo zavinutka podvojná.

Je pojmenovaná na počest španělského lékaře a botanika ze 16. století Nicolase Bautistu Monardese. Ten napsal jedny z prvních knih o léčivých použitích amerických rostlin. Do knih zanesl jak své poznatky, tak i některé zkušenosti indiánů.

Včelí balzám monarda

Indiáni používali tuto rostlinu k přípravě čaje, který pak sloužil k léčbě plicních onemocnění, jako je nachlazení a chřipka. Dále ji také využívali lokálně jako antiseptikum na rány a ke zmírnění otoků po včelím bodnutí. O jedné odrůdě včelího balzámu se dokonce věřilo, že zahání duchy!

Užitečný na zahradě i v kuchyni

Včelí balzám není jen další krásná květina v zahradě. Je to všestranná bylina, která má mnoho zdravotních a kulinářských využití. Jeho listy jsou jedlé syrové i vařené, má léčivé vlastnosti a lze z něj připravit aromatický čaj. V zahradě slouží jako medonosná rostlina, která přitahuje nepřeberné množství opylovačů ke svým velkolepým květům.

V Severní Americe roste více než 15 druhů včelího balzámu. Růžově a levandulově zbarvená Monarda fistulosa je trvalka odolná vůči chladu. Roste od Skalistých hor k východu. Protože má tento druh velmi aromatické listy, které lze použít v různých kulinářských omáčkách, přezdívá se mu Oregano de la Sierra.

Monarda didyma, původem z východních USA, zahrnuje zahradní hybridy se šarlatovými a levandulovými přesleny, které vypadají jako explodující ohňostroje. A tak je velkým lákadlem nejen pro včelky a čmeláky.

Včelí balzám monarda

Zdravá zahrádka

Trvalka pěstovaná na plném slunci s dobře odvodněnou půdou je neodolatelná pro mnoho různých druhů včel, motýlů a dalšího užitečného hmyzu. Podpora prospěšného hmyzu a opylovačů zlepšuje celkové zdraví celé zahrady, což vede k menšímu napadení škůdci a potřebě chemických zásahů. A pokud vás při práci na zahradě bodne včela, můžete rozdrtit listy monardy a podržet je na místě bodnutí – obsažené silice působí rychlou úlevu od bolesti.

Co je třeba vědět o pěstování

Včelí balzám kvete od června do října. Kvete nejlépe na plném slunci, ale je přístupný i částečnému stínu. Rostlina je vysoká od 0,7 do 1,5 m. Dává přednost dobře propustné půdě, ale bude tolerovat i těžkou zeminu. Dokonce se ji daří i v trvale podmáčené půdě.

Hlavním problémem této rostliny je padlí, zejména v oblastech s vysokou vlhkostí. Listy mají tendenci zhnědnout a je na nich bílý povlak. Avšak na květy to nemá žádný vliv. Tato rostlinka se velice snadno sama rozrůstá pomocí oddenků. Z tohoto důvodu ji někteří zahradníci pěstují raději v květináčích. Existují již vyšlechtěné odrůdy, které jsou proti padlí odolnější. V zahradnictví vám jistě poradí.

Včelí balzám monarda

Symbolika

V řeči květin symbolizuje včelí balzám dobré zdraví a ochranu před zlem a nemocí. Bývá také jedním z oblíbených motivů tetování, kde znamená štěstí a prosperitu.

Zdroje: Bee Balm Flower Plant – How To Plant Bee Balm And Bee Balm Care; How to Grow and Care for Bee Balm

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock