Zahrada, 9. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Komáři jsou snad ten nejotravnější hmyz na světě. A při poklidném posezení na zahradě dokážou pořádně otrávit atmosféru. Máme pro vás tip na několik rostlin, které si můžete již nyní vysadit, abyste se komárů už nemuseli bát.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nenechte si letos otrávit život komáry a vysaďte si rostlinky, které je budou odpuzovat.

Máta peprná

Máta peprná

Zatímco většina lidí mátu miluje nejen jako přísadu do letních koktejlů, většina hmyzu, zejména komáři a blechy, vůní máty opovrhují. Pěstujte mátu kolem terasy či ohniště a nenechte si ničím zkazit posezení s přáteli. Olej z máty peprné můžete použít i jako přírodní repelent, až se budete chystat do přírody nebo v létě na vodu.

Bazalka

Bazalka

Bazalka je též jako máta velmi aromatická. Nám lidem voní, ale komáři ji opravdu nemusí. Podle studie z roku 2009, provedené společně korejskou entomologickou společností, tchajwanskou entomologickou společností a malajskou společností na ochranu rostlin, obsažené fytoextrakty v rostlině Ocimum basilicum účinně odpuzují komáry. No za zkoušku to rozhodně stojí.

Šalvěj

Šalvěj

Pálení šalvěje je starodávný očistný rituál. Například indiánské kmeny používaly šalvěj při posvátných obřadech k očištění duchovní energie a k podpoře uzdravení. Zda to funguje či ne, nechme stranou, ale faktem zůstává, že šalvěj nemají rádi komáři. Lístky šalvěje můžete hodit do ohniště, pěstovat kolem venkovního sezení anebo použít šalvějový olej jako přírodní repelent.

Šanta kočičí

Šanta kočičí

Zatímco kočky šantu milují, komáři se jí vyhýbají. Proč? Šanta obsahuje chemickou sloučeninu jménem nepetalakton. Právě tato látka kočky tolik přitahuje a komáry odpuzuje. Vědci také zjistili, že kromě odpuzování všech druhů komárů je šanta také účinným prostředkem proti švábům.

Citronová tráva

Citronová tráva

Všimli jste si, že většina venkovních svíček proti komárům obsahuje citronelový olej? Je to proto, že je to jedna z nejlepších a nejúčinnějších látek na odpuzování komárů! Citronelový olej se získává z listů a stonků různých druhů Cymbopogonu, kam patří i citrónová tráva. Éterický citronelový olej můžete smíchat s vodou, nalít do rozprašovače a používat jako přírodní repelent.

Aksamitník neboli afrikán

Aksamitník neboli afrikán

Afrikány postupně upadají v zapomnění a spíše už je vídáme na zahradě našich babiček než v moderních zahradách. Ale to je velká chyba. Afrikány mají svoji specifickou vůni, která zaručeně odežene všechny komáry v okolí. Afrikány můžete vysadit mezi ostatní květiny, nepotřebují mnoho místa a nejsou ani nijak náročné na pěstování.

Levandule

Levandule

Na seznamu nesmí chybět ani levandule. Levandule nádherně kvete a její opojná vůně se šíří i po okolí. Výhodou je, že její vůni taktéž nesnesou komáři. Levanduli můžete osadit kolem venkovního sezení, svůj účel splní hned několikrát. Krásně voní, přiláká motýly, včely, čmeláky a zažene komáry. Navíc si můžete její květy usušit a pověsit v domě nebo rovnou do šatní skříně.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock