Zahrada, 3. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Na zahrádce trávíte každou volnou chvíli a děláte všechno proto, aby vaše úsilí přineslo výsledky. Jenže ouha, stačí pár návštěv mšic, slimáků či savého hmyzu a veškerá práce přichází vniveč! Jak se proti nim bránit? Vsaďte na popel, pivo a česnek!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vysázené květiny, zelenina, dřeviny – to jsou bohužel časté cíle nezvaných návštěv. Naštěstí existuje celá řada domácích prostředků, které škůdcům zatnou tipec! Jaké zbraně se vám přímo nabízejí? Na tyhle se můžete spolehnout.

Rebarbora proti savému hmyzu

Říká se, že bodavý a savý hmyz nesnáší rebarboru. A vážně je to pravda! Zkuste tedy použít šťávu z jejích listů a vaši zelení chráněnci jsou v bezpečí. Použijte jich zhruba 12 a ponechte je 24 hodin louhovat ve 2 litrech vody. Poté tekutinu sceďte a výluh použijte do rozprašovače.

Popel jako nepřítel červů

Je obecně známo, že popel slouží jako kvalitní hnojivo. Jenže tím to zdaleka nekončí – je rovněž velmi účinný v boji proti červům. Až budete půdu před setím rýt, nezapomeňte do ní na každý čtverečný metr přihodit i dvě lopaty dřevěného „odpadu“. Nebudete litovat!

Pivo zabrání útoku slimáků

Co si budeme povídat, přípravky proti těmto živočichům bývají poměrně drahé a ne každý je k nim svolný. Tak proč nezkusit něco levnějšího? Skvěle fungují zapuštěné nádoby s pivem, které jsou pro slimáky přímo neodolatelné. Obsah nastražené „pasti“ pak můžete vylít na kompost a je po starostech.

Špačky z cigaret proti mšicím

Ideální a navíc hezké je, když mezi květiny, které jimi nejvíce trpí (řeřichy, růže), nasázíte afrikány. Růže napadené mšicemi se dají také kropit vodou, ve které se vylouhovaly zbytky cigaret – pochopitelně bez filtru a papíru. Po několika takových sprchách jsou květiny čisté a bez poskvrnky. Pokud patříte mezi nekuřáky a nemáte k dispozici „materiál“, stejně účinná je i mýdlová voda (ideálně neparfémované mýdlo).

Česnek na nežádoucí houby

Chcete-li se zbavit hub u paty stromů, využijte česnekové kouzlo – rozetřený stroužek česneku rozmíchejte v troše olivového oleje, přidejte 1/2 litru vody a pár kapek mycího prostředku na nádobí. Směs důkladně protřepejte a uchovejte 24 hodin na temném místě, neprodyšně uzavřenou. Následně nařeďte vodou a přípravek nastříkejte na postižená místa.

Protivník plevelu? Voda z brambor

Rozhodně nevylévejte vodu, ve které jste vařili brambory k večeři. Bude se vám hodit! Vývar z nich je totiž bohatý na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zachrání od nechtěných výhonků, jejichž likvidací si tolik namáháte záda.

Další info: 22 Ways To Combat Garden Pests Naturally; 8 Ways To Get Rid of Garden Pests (Without Any Chemicals!)

Autor článku: Petra Chmelová