Usnadněte si, 17. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Jarní počasí přímo vybízí k plánování nejrůznějších výletů a venkovních aktivit. Ať už se chystáte na celodenní procházku, vyjížďku na kole nebo třeba horskou túru, nezapomeňte si k tomu přichystat svačinku, aby vám nedošly síly. Co s sebou zabalit na cestu pro doplnění energie a dobrou náladu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Žádná věda

Při chystání svačinky byste měli vzít v úvahu, jestli půjde o pohodovou procházku nebo se chystáte na náročnější fyzickou aktivitu. Na druhou stranu ne vždy je nutné dělat z toho zbytečnou vědu. Klíčové je, aby byla svačina dobře stravitelná, neměla by vás zaplácnout a utlumit a v ideálním případě by měla obsahovat optimální poměr všech živin s převahou sacharidů, protože právě cukry jsou nejrychlejším zdrojem energie. Kromě toho by svačinka přibalená na výlet měla vzbuzovat radost. Jen si představte, jak se budete vy a vaši nejbližší či přátelé na připravenou svačinku těšit, až zdoláte vámi vytyčený cíl!

Zajímavost: Plánujete se uprostřed túry odměnit poctivou svíčkovou, takže svačinku s sebou prakticky nepotřebujete? Svíčkovou, řízky, tukové rohlíky s paštikou a podobné „pochoutky“ si raději rozmyslete. Po takovýchto jídlech vám bude těžko a jen stěží se vám bude chtít pokračovat ve výletu či dokonce sportovat.

Co přibalit do batohu

Nejjednodušším řešením je zvolit svačinku, která vám bude dodávat postupně energii, nebude se jednat o těžké jídlo a zároveň vám bude chutnat. Neméně důležité je pak také to, kolik jídla s sebou chcete brát. Ponesete batoh nebo byste nejradši strčili svačinku do kapsy? Koukněte na naše ověřené tipy a vyberte si z toho přesně to, co vám vyhovuje.

Müsli tyčinka

Müsli tyčinku najdete snad v každé prodejně či alespoň regálech zdravé výživy. Kvalitní müsli tyčinka obsahuje cereálie doplněné o oříšky či sušené ovoce a vybranou čokoládu. Výborně chutná, je dobrým zdrojem energie a pokud ji konzumujete v rozumném množství a k tomu všemu při fyzické aktivitě, není důvod se její konzumace bát, i když může obsahovat poměrně větší množství cukru. Bez obav si ji na výlet přibalte. Kromě fyzické energie vás totiž povzbudí i o po psychické stránce.

Kaše do skleničky

Pokud si přesto nejste müsli tyčinkou jistí, můžete si udělat její domácí variantu nebo si připravit kaši do skleničky. Oproti tyčince se sice kaše ve skleničce hůře skladuje, ale do batůžku se bez problému vejde. Příprava energeticky hodnotné kaše je jednoduchá. Do menší uzavíratelné sklenice nasypte a smíchejte dohromady cca 40 gramů ovesných vloček, lžičku kakaa, chia či lněné semínko a zalijte to vodou, případně mlékem. Pokud chcete, můžete přidat i proteinový prášek, díky kterému nabude obsah bílkovin. Kaši si připravte den předem a nechejte přes noc odležet v lednici. Ráno před výletem můžete do kaše přidat čerstvé ovoce dle chuti, pár oříšků nebo lžíci oblíbeného oříškového másla. Nezapomeňte si s sebou přibalit i lžíci.

Oříšky a semínka

Oříšky a různé druhy semínek nemusíte přidávat pouze do kaše do skleničky či při tvorbě domácí müsli tyčinky. Dobře poslouží i samostatně a navíc se vejdou do kapsy. Při jejich volbě je však dobré nezapomínat na to, že ořechy i semínka jsou zdrojem spíše pomalé energie ve formě tuků, proto to s jejich konzumací nepřehánějte. Svačinka ve formě přírodních ořechů a semen se hodí zejména při opravdu dlouhém či vícedenním treku.

Zajímavost: Věděli jste, že některé druhy oříšků povzbuzují i náš mozek? Například  vlašské ořechy se v lidovém léčitelství používají ke zlepšení psychiky. Ke zlepšení nálady a podpoře intelektu prý pro změnu přispívá konzumace pistáciových oříšků.

Kondenzované mléko s kakaem

Méně tradiční svačinkou do kapsy, rychlým zdrojem energie a zároveň svačinkou, kterou se děti i dospělí na výletě či po sportovní aktivitě rádi odmění, jsou různé cukrovinky v tubě. Například kondenzované mléko s kakaem, jako je Pikao, je skvělým palivem při horském výstupu, jízdě na kole, ale i celodenním výletu. V porovnání s mnoha jinými sladkostmi neobsahuje žádná aditiva, palmový olej ani žádná éčka, skládá se pouze ze tří složek, a to z kvalitního kakaa, kondenzovaného mléka a cukru, přičemž právě cukr může být v případě celodenní fyzické aktivity žádaným nejrychleji využitelným zdrojem energie. Nutno však podotknout, že jeho příjem je nutné hlídat.

Čerstvé i sušené ovoce

Zdravou a naprosto jednoduchou svačinku, kterou si můžete vzít prakticky kamkoliv s sebou a je výborným zdrojem energie, je ovoce. Na výlet se budou samozřejmě hodit především takové druhy, které se vám v batohu nerozmačkají (jablko, hruška, pomeranč), ale pokud si připravíte oblíbené ovoce do malé skleničku, můžete si vzít jakékoliv vámi preferované ovoce. Alternativním řešením může být i sušené ovoce, které má však v porovnání s čerstvým ovocem vyšší obsah kalorií a cukru, proto ho mlsejte s rozumem.

Flapjack

Sušené ovoce bývá i součástí flapjacků, které patří podobně jako jiné druhy tyčinek mezi oblíbenou rychlou a poměrně zdravou svačinku. Flapjack je ovesná tyčinka, která obsahuje pomalu stravitelné sacharidy, sušené ovoce a kvalitní tuky a bílkoviny. Flapjack je vhodný především pro aktivní lidi, kteří mají rádi sport a kteří potřebují rychle dobýt energií. Stejně tak se dá však využít jako rychlá svačinka na výletě. Díky vysokému obsahu ovesných vloček tato tyčinka zasytí a dodá energii až na dvě hodiny.

Banánový muffin či chléb

Sladký dezert upečený ze zdravé celozrnné či pohankové mouky, jako je například banánový muffin či chléb, prokáže na výletě perfektní službu. Zažene hlad, uspokojí chutě a dodá potřebnou energii. Jeho výhodou je i to, že ho jednoduše naskládáte do krabičky. Banánový chléb neboli banana bread můžete dokonce upéct bez mouky a bez přidaného cukru. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept.

Banánový chléb z mandlové mouky

Ingredience:

  • 4–5 středně velkých banánů
  • 4 vejce v bio kvalitě
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 5 lžic mandlového či jiného ořechového másla
  • 3–4 lžíce kokosové či mandlové mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka vanilky
  • vysokoprocentní čokoláda

Postup: Banány zbavte slupky a nahrubo nastrouhejte do mísy. Poté přidejte celá vejce, kokosový olej a rozkvedlejte. Do takto připravené směsi vmíchejte oříškové máslo. Vznikne těsto řídké konzistence, které je potřeba lehce zahustit. K tomu použijte kokosovou či mandlovou mouku a přidejte lžíci prášku do pečiva. K dochucení můžete použít vanilku a přidat vysokoprocentní nasekanou čokoládu. Takto připravenou směs dejte do formy na banánový chléb a pečte 30–45 minut při teplotě 160–180 °C. Místo formy na chléb můžete použít i formičky na muffiny, kde však bude doba pečení kratší.

Zdroj: TZ Tatra

Autor článku: Lenka Šmídová