Domov, 16. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Termín wabi-sabi není žádným výstřelkem novodobé architektury, jeho původ sahá až do 15. století. Wabi-sabi je pojem z japonské estetiky, který je zaměřen na vnitřní krásu, připomíná pomíjivost věcí a dává jasně najevo, že co je na první pohled nedokonalé, může být přesto krásné. Jak tuto filosofii můžete přenést do vašeho bytu?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Wabi-sabi bylo od počátku ovlivněno filosofií mahajánového a zenového buddhismu. V západním světě se wabi-sabi dostalo do povědomí v 19. století spolu s dalšími prvky východní kultury. Zásadní publikací, která pro západní svět ukotvila pojem wabi-sabi, je kniha amerického spisovatele Leonarda Korena: Wabi-sabi pro umělce, designéry, básníky a filosofy (v roce 2016 byla kniha vydána i v českém jazyce).

Od wabi-sabi se také odvíjí světonázor nabádající žít současností, akceptovat nedokonalost a oceňovat jednoduchost. Wabi-sabi domácnost dokáže uchvátit snad každého, a pokud zrovna rekonstruujete starý dům, tak tento styl rozhodně stojí za zvážení.

Hledání krásy v nedokonalosti

Základní podstatou je nacházet hodnotu a krásu ve starších předmětech či stavbách. Čím jednodušší interiér, tím více vám prostor dodá klidu. Příznivce tohoto stylu nepotkáte v prodejnách moderního komerčního nábytku, ale spíš někde v bazaru či na bleším trhu. Hledají harmonii a autentičnost právě v nedokonalosti. Tento přístup je protijedem proti chaotickému světu posedlému dokonalostí, ve kterém žijeme. Srší z něj harmonie, uvolnění a cit pro pravé hodnoty.

Takže pokud máte někde ve sklepě starý kredenc po babičce a starou pohovku, přesně o tom mluvíme. Starší nábytek je často zhotoven z masivních materiálů a vytvořili ho šikovní truhláři. Je to pocta těmto starým hodnotám.

A jak vnést wabi-sabi styl do vaší domácnosti?

Přidejte rukodělné výrobky

Nic autentičtějšího než domácí dekorace a řemeslné výrobky neexistuje. Váza po babičce, keramika z místního trhu, lavice od truhláře – to vše jsou prvky domácí výroby, které umocní hřejivý a autentický dojem z vašeho bytu či domu. Vlastní tvorba je skvělou přidanou hodnotou.

Zapomeňte na lapače prachu

Fakt, že wabi-sabi oceňuje nedokonalosti, neznamená, že toleruje chaos a nepořádek. Naopak – dům ve stylu wabi-sabi by měl být uklizený a vysoce organizovaný. Jen tehdy předává pocit pohody a harmonie. Myslete i v této oblasti na jednoduchost a ukažte svůj smysl pro pořádek.

Přírodní prvky

Wabi-sabi preferuje přírodní materiály, a to z důvodu dobrých vibrací, které přinášejí. Přirozené nedokonalosti, které vidíme například v rostlinách, dřevě a kameni, nám každý den připomenou krásu, kterou lze nalézt v nedokonalosti. Přidejte do interiéru dřevěné dózy, nasbírejte kamínky do sklenice a obklopte se rostlinami. Pokud nemáte vztah k rostlinám nebo čas se o ně starat, zvolte si nenáročné sukulenty.

Z nedokonalosti udělejte přednost

Staré domy mají své kouzlo a pro styl wabi-sabi jsou jako stvořené. Než se rozhodne staré zdi zavřít sádrokartonem, co takhle je oklepat na cihlu a využít je jako přednost? Zrenovujte staré trámy a nechte je odkryté. Možností máte spousty. Možná, že až proberete půdu a sklep, zjistíte, že ani neutratíte moc za nový nábytek, jen mu dopřejete nový kabát. S právě o tom je styl wabi-sabi. Je to skvělý trend i pro udržitelný rozvoj.

Další info: Heard of Wabi-Sabi? Here’s how to try it in your home; 7 Ways To Achieve The Beautiful Wabi Sabi Aesthetic In Home & Life; Wabi-sabi

Autor článku: Bára Tomášková