Zahrada, 16. 5. 2023

Foto: Shutterstock

Nemáte zahradu, a tak jste se už nějak smířili s tím, že čerstvé ovoce přímo utržené ze stromu je pro vás luxus, který si musíte odepřít (tedy pokud nechcete krást ovoce někomu v sadu)? Pak pro vás máme dobrou zprávu – pokud máte alespoň terasu nebo balkon, můžete ovocné stromky pěstovat i v květináči!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které sladké plody můžete trhat z pohodlí balkonu či terasy?

Třešně

Existují speciální odrůdy třešní, jež jsou určené přímo pro pěstování v květináči. Kromě toho, že nejsou náročné na místo, jsou velmi „plodné“, takže i poměrně malý stromek spolehlivě zajistí úrodu pro celou rodinu. Stromkům je dobře na slunečném místě a minimálně jednou týdně potřebují pořádnou zálivku (v horkých letních dnech i častěji) – vždy ale záleží na odrůdě, takže nejlepší je nechat si poradit od prodejce.

Jablka a hrušky

Dalšími poměrně nenáročnými stromky jsou hrušně a jabloně. Když jim dopřejete propustnou, lehkou půdu, na jaře a v létě pravidelnou zálivku a pořádný květináč, budou spokojené. Opět samozřejmě platí, že byste se měli v zahradnictví či na internetu rovnou zaměřit na stromky přímo určené pro pěstování v květníku. Jinak by stromy nejen příliš neprospívaly, ale ani úroda by nebyla tak bohatá.

Broskve

Rádi byste vyměnili „podtržené“ broskve z obchodu za úžasně lahodné, zralé a šťavnaté plody vlastní produkce? Pak si pořiďte na balkon či terasu speciální broskvoň pro pěstování v květináči. Pamatujte, že tyhle stromky mají rády slunečné stanoviště a bohatou zálivku (především v létě – půda by neměla nikdy proschnout více než 5 cm pod povrch). Jen pozor, některé odrůdy budete muset na zimu přesunout domů.

Dotek exotiky

Pokud toužíte po exotickém ovoci, můžete zkusit pěstovat v květináči citrony, mandarinky, pomeranče nebo třeba fíky. Co se jejich nároků týče, vždy se řiďte pokyny prodejce. A protože se jedná o stromky z teplých krajin, počítejte s tím, že je budete muset na zimu uklidit do tepla.

Pár tipů pro pěstování stromků v květináči

Většině stromků do květináče vyhovuje stinné stanoviště. Co se květináčů pro stromky týče, pak volte ty o objemu minimálně 30 litrů. Vyplatí se investovat do těžších materiálů (keramika, beton apod.), aby se vám nestalo, že při větším větru skončí stromek na zemi.

Používejte kvalitní půdu, která dobře propouští vodu. Aby stromek nestál ve vodě, květináč vždy doplňte miskou. V době, kdy stromek začíná kvést, začněte s pravidelným přihnojováním (ideálně hnojivy přímo určenými pro ovocné stromky). Přibližně po 4 až 5 letech stromek přesaďte do nové hlíny a většího květináče.

Další info: Best fruit trees to grow in pots: our top choices for your patio containers; 11 Best Fruit Trees to Grow in Containers

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock