Usnadněte si, 7. 9. 2023

Foto: Shutterstock

Jeden sáček, mnoho využití. Přesně takhle jde asi nejlépe charakterizovat silikagel, který zabrání mlžení oken a ochrání před zkázou vyprané prádlo, líčidla i žiletky. Vy ho ještě neskladujete do zásoby?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pořídili jste si nové boty a spolu s nimi se k vám domů dostal i pytlík s drobnými kuličkami? Možná ho považujete za zcela zbytečnou věc, která se vůbec k ničemu nehodí. Ještě dřív, než sáček se silikagelem, což je pórovitá forma oxidu křemičitého, vyhodíte do koše, zjistěte, s čím vším vám může pomoci. Není toho totiž zrovna málo! Při jakých příležitostech ho zatraceně oceníte?

Ručníky, k nimž je radost přičichnout

Tuhle situaci asi znáte. Dáte vyprat ručníky, necháte je uschnout a naskládáte do skříně. Když na ně však po čase přijde řada, místo vůně aviváže čelíte nepříjemnému zápachu. Co že jste udělali špatně? Nevložili jste mezi ně zmíněný silikagel. Tahle prevence funguje na výbornou!

Zamlžená okna? Ta přenechte jinému

Další příklad z praxe? Pro ten netřeba chodit daleko. Ostatně, koho z nás už nesčetněkrát nepotrápily zamlžená okna v autě, jež připravují o drahocenný čas. I v tomto případě ale balíček s kulatým obsahem hodí záchranné lano. Již mnoho lidí se přesvědčilo o tom, že pokud ho večer umístí na palubní desku co nejblíže ke sklu, ráno je nečeká nepříjemné překvapení. Ptáte se, zda to funguje i doma? No samozřejmě!

Záchrana vzpomínek, které si chcete uchovat

Zdá se vám, že fotografiím ve fyzické podobě dnes nějak není přáno? Máte asi pravdu, protože kdekdo své snímky uchovává v počítači nebo v jiném velkokapacitním zařízení. Faktem však zůstává, že každý člověk má černobílé fotky z dětství či dospívání. A čas od času se na ně rád podívá! Aby poklady z rodinných archivů nevybledly a neztratily na půvabu, víte, co k nim položit do krabice. Nebo ne?

Líčidla v bezpečí

Pudr, oční stíny, make-up i další kosmetické produkty už zdaleka nejsou k mání jen v tuhé formě. Kdo je má v kosmetickém kufříku, ví, že ze sypkého zkrášlovadla se polotvrdý kámen stane poměrně snadno. A to je k naštvání, neboť tahle prapodivná konzistence vylučuje jakékoli použití. Jak tomu předejít? Přihoďte do úschovny přípravků určených ke zlepšení vizáže také silikagel. Budete mít jistotu, že všechno naleznete v takovém stavu, v jakém potřebujete. Mimochodem, průsvitnou „přísadu“ se vyplatí umístit také do těsné blízkosti žiletky, jelikož ani ve vlhké koupelně její čepel nezreziví.

Zdroje: 7 surprising uses of silica gel packets; 11 Practical Uses For Silica Gel Packets That You’ve Probably Never Tried

Autor článku: Petra Chmelová