Jak na to, 17. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Zjistili jste, že vám na půdě visí pár svazků bylin, na které jste zapomněli? Uchovejte je správně, ať vám mohou v budoucnu během podzimu a přes zimu co nejlépe (a nejdéle) sloužit! Jak na to?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Naše babičky sušily bylinky a květiny díky sluníčku. Při deštivém počasí si k sušení přizvaly oheň (či topení) a jeho sušivou sílu. To my často sázíme spíše na sušičku. Proces sušení je tedy jasný, ale co teď, když všude visí byliny a koření? Nenechávejte je napospas vzduchu a světlu!

Jak připravit domácí lékárnu

Suché bylinky se ukládají do čistých, vzduchotěsných nádob, které nepropouštějí světlo. Zároveň popřemýšlejte nad takovým místem k jejich „odpočinku“, které nepodléhá velkým teplotním výkyvům. Jedině tak je lze skladovat delší dobu.

Pokud se potýkáte s otázkou, co s čerstvě sklizenými kořeny, uskladněte je do temné, chladné místnosti, a to ve vlhkém písku. Některé typy ale naopak vlhko nemají rády, například pampeliška, jejíž kořen by mohl zplesnivět. Tam radši vsaďte na jistotu. Poté, co ho vydolujete ze země (na sklizeň je kromě jara ideální čas na podzim), ho nejdříve pořádně operte, očistěte, nakrájejte na kousky a sušte v dobře větrané místnosti. Poté ho uzavřete v nějaké nádobě.

Květy a poupata patří do plechových krabic, které je ochrání před myšmi, moly a prachem. A co s kořením, které ještě teď máte na okně?

Zeleň z kuchyně patří do mrazáku

Některé kuchyňské bylinky, jako je česnek nebo petržel, sušením rychle ztrácejí aroma. Konzervujte je proto mrazením. Dalším vhodným postupem pro dlouhodobé udržení vůně bylinek je nakládání do octa nebo oleje. Například takový šalvějový ocet nebo estragonový olej je velmi chutný a velice vhodný jako dresink na saláty.

A pokud byliny vůbec netoužíte skladovat, nýbrž co nejdříve spotřebovat, spojte příjemné s užitečným a vykouzlete pro své blízké domácí bylinkové mýdlo z toho, co už máte usušeno.

Když nevíte co a na co

Můžete použít tymián, který pomáhá od mastné pleti, levanduli s jejími zklidňujícími účinky, stejně jako meduňku, známou bojovnici s pocuchanými nervy, nebo třeba heřmánek zmírňující bolesti a navozující harmonii. Postup zvládne každý.

Nejdříve si obstarejte mýdlovou hmotu pro výrobu domácích mýdel (cena za jedno kilo se pohybuje okolo stokoruny), tu nakrájejte na kostky, nechte rozpustit v mikrovlnce, nasypte do ní hrst bylin, promíchejte špejlí a nalijte do předem připravené formy. Nechte ztuhnout asi 30 minut, vymáčkněte, hotový výrobek popřípadě vložte do sáčku a ozdobně ho převažte. Takto vyrobené mýdlo vydrží 3 až 6 měsíců. Jeho dekorační verze může obsahovat malé mušličky, květiny, kamínky, skořápky ořechů, sušená kolečka pomerančů, šípek, mák. S tím vám určitě velmi rády poradí i děti, pro které je příprava domácích mýdel doslova dobrodružstvím.

Zdroje: How to Store Fresh Herbs; The Right Way To Store Fresh And Dried Herbs: Expert Tips

Autor článku: Andrea Veselá