Jak na to, 26. 7. 2022

Foto: Shutterstock

Tíží vás výskyt otravného akné, se kterým už nemáte trpělivost? Vyzbrojte se proti němu bramborou. Mimochodem, ta může sehrát zásadní roli i v likvidaci tmavých kruhů pod očima, přičemž vám zajistí delší mládí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V našich evropských končinách jsou brambory jednou z nejoblíbenějších příloh vůbec. Potvrzuje to nejen pohled do sklepů českých domácností, ale také nejrůznější statistiky. Z těch jednoznačně vyplývá, že čtyřčlenná rodina sní v průměru 290 kilogramů této zemědělské plodiny za rok. A to skutečně není málo! Ani vy na tuhle kořenovou zeleninu nedáte dopustit? Proč jste ji tedy ještě nezahrnuli do péče o zevnějšek? Tohle brambory svedou levou zadní!

Akné? Tak s tím se rozlučte

Bez ohledu na místo výskytu je příčina akné v drtivé většině případů stejná. Strůjcem je zhoršená funkčnost mazových žláz pokožky a vlasových folikul. Tomuto nešvaru podle dermatologů hodně nahrávají i další faktory, kupříkladu genetické dispozice, hormonální nerovnováha, užívání některých léků nebo stres. Drásají pupínky nervy i vám? Mažte si je bramborovou šťávou! Ta díky vysokému podílu minerálů včetně draslíku s akné rázně zatočí.

Konec kruhům pod očima

Tmavé „pytle“ v podoční oblasti uvítá při pohledu do zrcadla asi málokdo. Jenže jak se jich co nejrychleji zbavit? Někdo přísahá na použité čajové sáčky, zatímco jinému se osvědčily právě brambory. Že jste o tomhle zlepšováku nikdy neslyšeli? Pak odkrojte dva syrové plátky a přiložte si je na zavřená víčka minimálně na čtvrt hodiny.

Náskok v boji proti vráskám

Jde s uvedenou potravinou mládnout, a to takřka na počkání? Odpověď je ano! I když to možná zní neuvěřitelně, obsažená měď podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, čímž zlepšuje pružnost a pevnost pokožky. Přítomný vápník zase zpomalí biologické stárnutí a fosfor se rád postará o svižnější regeneraci kožních buněk. Pomyslnou ruku k dílu přidá i vitamin C, který funguje jako ochránce před volnými radikály. Proč si tedy bramborou nepotírat obličej pravidelně?

Zdroje: 24 Amazing Benefits of Potatoes For Skin, Hair, And Health; Can Rubbing Potatoes on Your Face Improve Skin Health?

Autor článku: Andrea Veselá