Jak na to, 14. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Kdo si umí představit ráno bez šálku kávy? Jen výjimky se s pomocí černého zlata nepotřebují „postavit na nohy“. Je tu však jedna věc, o které byste měli vědět. Tušíte, proč a kdy si svůj oblíbený nápoj odepřít? Důvodů existuje hned několik.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co se stane, když vypijete kávu? Do 10 minut vstoupí kofein do vašeho krevního řečiště a váš krevní tlak a srdeční frekvence začnou stoupat. Po 20 minutách začnete být ostražitější a vaše koncentrace se zlepšuje. Během 30 minut jste víc než kdy jindy lépe připraveni na sportovní činnost. Jakmile se však všechno začne vracet do normálu, tělo se o slovo přihlásí abstinenčními příznaky a řekne si tak o další dávku kofeinu. Což nutně nemusí být špatné.

Pití kávy má u zdravého člověka spíše pozitivní účinky a může chránit před rozvojem řady onemocnění, například cukrovky. Na druhou stranu však existuje několik situací, kdy je dobré si konzumaci kávy rozmyslet. Které to jsou a co vás možná zaskočí?

Kofein může snížit kvalitu spánku

Je zřejmé, že kofein je přírodní stimulant pro mozek, nicméně výměnou za to ovlivňuje spánkové vzorce a samotnou kvalitu spánku. Ti, kteří se kávy vzdali, tak uvádějí, že bez ní se jim obecně spí mnohem lépe.

Káva po čase nedává více energie

Mnozí lidé kávu pijí každý den, a to už jen proto, že mají pocit nedostatečné hladiny energie. Šálek kávy je přitom tak povzbuzující! Ovšem jen na chvíli. Po čase si organismus na kofein vytvoří toleranci a vy ani kolega od vedlejšího stolu žádné další energetické výhody při každodenním popíjení černého zlata nezaznamenáte. Řešením je kávy se vzdát (aspoň na chvíli). Pak znovu můžete těžit z jejích výhod.

Bez (mnoha) kávy se lépe šetří

Pro většinu pracovního světa, a zejména pro osoby, které žijí u notebooku, se káva může stát drahým zvykem. Je velmi lákavé sednout si do kavárny a popíjet jeden šálek za druhým. Pití doma je samozřejmě levnější, ale i tak to leze do peněz.  Při jednom nákupu instantní kávy za ni české domácnosti zaplatí nejvíce peněz. Běžně tak šálek uvařený z rozpustného kávového prášku vyjde od čtyř do 20 korun. Pokud však přejdete na namletá pražená zrna, náklady jsou až o polovinu nižší.

Káva může způsobit zubní kaz a skvrny

Ke vzniku skvrn na zubech, které jsou vytrvalejší než ty od tabáku, přispívá konzumace pouhého jednoho šálku kávy denně (a podobně to funguje i u čajů). V závislosti na tom, o jakou kávu se jedná a kolik cukru do ní vložíte, se odvíjí i riziko zubního kazu. Nepodceňujte ústní hygienu.

Kofein se spojuje se zvýšeným krevním tlakem

Pro kohokoli, kdo má již vysoký krevní tlak, může mít nadměrné pití kávy vážné následky. Jste si vědomi těchto rizik?

Zdroje: What are the Health Risks of Coffee?; Caffeine for Your Health — Too Good to Be True?

Štítky: zdraví

Autor článku: Petra Chmelová