Jak na to, 17. 8. 2022

Foto: Shutterstock

Pěstujete si doma rostlinu aloe vera? Měli byste vědět, že pečujete o květinu, která podporuje zdraví ústní dutiny i bezproblémové trávení. Funguje také jako lék na záněty i detoxikační prostředek.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pryč jsou dny, kdy byla aloe vera jen dekorací, co se hodí na okenní parapet. Koneckonců, jako rostlinu nesmrtelnosti ji lidé uctívali už okolo roku 6000 př. n. l., přičemž její blahodárný nektar konzumovali i několikrát denně. Proč to tedy na vlastní hrdlo nezkusit i v moderní době? Zda zaručí věčný život, to vám s jistotou nikdo neslíbí, nicméně o tyhle benefity rozhodně nepřijdete!

Rozlučte se s pálením žáhy

Nadmíra stresu, nezdravý jídelníček, nedodržování pitného režimu i užívání některých léků. Tohle všechno může způsobit pyrózu neboli pálení žáhynatotata“. Pokud tímto způsobem trpíte často i vy, nemělo by vám uniknout, že v neblahé situaci hodí záchranné lano i „aloe medicína“. Obsahuje totiž vitaminy, minerály, antioxidanty i aminokyseliny, které jmenované patálii zatnou tipec. Mimochodem, jde i o slibnou prevenci žaludečních vředů.

Řekněte sbohem zánětům

Zánět je vlastně náš spojenec, neboť je součástí imunitní odpovědi těla na nějakou nemoc. Jenže jak už to bývá, všeho moc škodí. Pokud tato obranná reakce probíhá delší dobu, přechází do chronické fáze, kde se léčivé účinky mění na ty zhoubné. Naštěstí šťáva z uvedeného pokladu známého i pod pojmem pouštní lilie vykazuje silné protizánětlivé účinky, zatímco tlumí bolesti kloubů spojené s revmatoidní artritidou.

Důkladný úklid organismu

Až už budete čirý gel ze šlahounovitého zelenáče pojídat jen tak samotný, nebo ho vmícháte do sklenky vlažné vody, zbavíte se nashromážděných toxických látek. Nemusíte tedy pomýšlet na drastické detoxikační metody, bohatě stačí, když se svěříte do „rukou“ nenáročné dekorace, kterou stačí zalít jednou za čas.

Dentální zdraví? No samozřejmě

Také bytostně neradi chodíte k zubaři a s hrůzou očekáváte, kolik kazů se od poslední návštěvy objevilo? O důvod víc, proč si aloe vera dopřávat dennodenně. Díky tomu, že má silné antibakteriální vlastnosti i vysoký podíl antioxidantů, podporuje kondici ústní dutiny, léčí infekce a posiluje zubní sklovinu.

Zdroje: What are the benefits of aloe vera?; 8 Potential Health Benefits of Aloe Vera; 10 Amazing (and Surprising) Benefits of Aloe Vera That Will Instantly Boost Your Health

Autor článku: Andrea Veselá