Jak na to, 4. 9. 2022

Foto: Shutterstock

Tuhle jste v koupelně potkali pavouka a vaši reakci zaznamenali i sousedé o dvě patra níž? Buďte v klidu, lidí, kteří je mají rádi, nebude mnoho. Jak ale zařídit, aby se to už nestalo? Jednoduše, vsaďte na mátový odpuzovač, který všechny nepřátele vykáže!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Má hodně nohou, leze všude možně a doma ho určitě mít nechcete – o kom je řeč? Tak na tuhle hádanku existuje jediná možná odpověď. Pavouk! Také vás tenhle tvor děsí a pouhý oční kontakt vám způsobuje téměř infarktové stavy? V tom případě bychom vám asi neměli říkat, že k lednu roku 2017 bylo zaznamenáno 46 410 druhů pavouků, z nichž 880 žije v našich luzích a hájích, viďte? Každopádně by se vám mohl hodit odpuzovač, který nezvané návštěvníky očekávající přátelský azyl kvapem vyžene. Bez servítek i předchozího varování!

Mentha piperita jako multifunkční poklad

Protože pavouci k vám přicházejí malými prasklinami, škvírami ve zdech i titěrnými otvory pod okny, zajistit všechny východy samozřejmě nelze. Tudy strategický plán obrany nevede! Naštěstí je tu ale efektivní řešení v podobě máty peprné, jejíž silnou aromatickou vůni stavitelé pavučin zkrátka nenávidí.

Na toto téma byla dokonce provedena studie, která prokázala, že určité sloučeniny obsažené v mátovém esenciálním oleji jsou pro pavouky nesnesitelné. Jak si tedy připravit účinnou zbraň a mít jistotu, že už vás doma nečeká žádné nepříjemné překvapení?

Rychlý přípravek za pár korun

Lahvička mátového oleje vás vyjde zhruba na 80 korun, tedy za předpokladu, že nezvolíte ten bio, jehož cena je výrazně vyšší. Tahle investice pro dobrou věc se ale několikanásobně vyplatí, ať už pořídíte kterýkoliv druh. Použijte 10 až 15 kapek, smíchejte je s vodou a tekutinu přelijte do rozprašovače. Teď už stačí ingredience důkladně protřepat a odpuzovač je na světě. Nastříkejte ho do všech místností, rohů, trhlin a tmavých koutů. Nevynechte ani místečko! Možná vás potěší i fakt, že mátové „odhánědlo“ platí i na myši, to jen pro všechny případy… Koneckonců, nikdy nevíte, kdy se to může hodit!

Zdroje: Scientists reveal all-natural hack to prevent spiders from entering your home; Peppermint Oil and Spiders: Know the Facts

Štítky: hmyz , repelent

Autor článku: Petra Chmelová