Zahrada, 16. 10. 2022

Foto: Shutterstock

Toužíte po „něčem zeleném“ do bytu, ale vaše předchozí pěstitelské pokusy se za úspěšné rozhodně považovat nedají? Neztrácejte naději! Existují rostliny, o které se prakticky nebudete muset starat. A ony budou skvěle prospívat!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rostlina, která si roste v podstatě sama a dělá parádu, aniž byste o ni museli pečovat. Nezní to jako sen každého nepříliš talentovaného pěstitele? Pak pro vás máme dobrou zprávu – je z čeho vybírat!

Dračinec pruhovaný

Rostlina, která se podobá bambusu (však si jí tak často nesprávně říká), roste jen z vody. A to doslova. Vlastně ji vůbec nemusíte sázet do květináče! Výhony prostě postavte do vázy s vodou a jednou za čas vodu dolijte či vyměňte.

Tlustice

Patří mezi sukulenty, a tak vás rozhodně nebude trápit nějakými extra požadavky na zálivku. Možná si tuhle rostlinu pamatujete z dětství, pěstovaly ji už naše babičky. Kromě toho, že snese i přímé sluneční světlo a s konvičkou kolem ní rozhodně běhat nebudete, je i úžasně „tvárná“. Chcete z ní vypěstovat bonsai, keřík, nebo malý stromek? Fantazii se meze nekladou!

Sloní noha

Tahle exotická rostlina vypadá trochu jako palma (ačkoli mezi palmy botanicky nepatří). Svůj lidový název dostala podle tvaru kmene, který opravdu připomíná sloní nohu. Ani kolem této rostliny nemusíte našlapovat po špičkách. Jednou za čas ji zalijete a ona se vám odmění až metrovým vzrůstem.

Šplhavnice zlatá

Málo práce a spousta parády. Tak přesně to tahle elegantní rostlina s originálně zbarvenými listy slibuje. Patří mezi prakticky nezničitelné pokojovky. Když ji zapomenete zalít, přežije, když to naopak občas se zálivkou přeženete, také se oklepe. Jen pozor, máte-li doma pejska, odstraňte ji z dosahu jeho zvědavé tlamičky – posvačit šplhavnici by mu rozhodně neprospělo.

Tchýnin jazyk

Ačkoli u našich rodičů i prarodičů to byla téměř stálice mezi pokojovými rostlinami, dnes už se takové popularitě netěší. A to je škoda. Je totiž tak nenáročná, že ji zvládne pěstovat každý. Zapomněli jste ji zalít? No a co. Tchýnin jazyk je nad vyschlou půdu prostě povznesen.

Zamiokulkas

Na rozdíl od tchýnina jazyka zažívá zamiokulkas v současnosti opravdový boom. Je oblíbenou kancelářskou rostlinou – právě proto, že mu vůbec neublíží, když po nějaké době zjistíte, že ho vlastně nikdo nezalévá.

Zelenec

Tuhle rostlinku s bílozelenými listy si určitě pamatujete ze školních chodeb. Patříte spíše k pěstitelům, kteří mají tendenci rostliny přelívat? Tak téhle květince rozhodně neublížíte! Když jsme ji nezničili ve škole, tak už nikde!

Šeflera

Tahle elegantní rostlina vám poroste jako z vody – ačkoli na zalévání opravdu není náročná, naopak. Mokro jí nesvědčí.

Aloe vera

Pořád se mluví o tom, jak nám prospívá. Tak proč si ji nepěstovat i doma? Kromě toho, že léčí, je prakticky nezničitelná. Suchá půda ji rozhodně nerozhází, nebude si nic dělat ani z faktu, že je v zimě na parapetu nad ústředním topením. Na suchý vzduch je prostě zvyklá.

Lopatkovec

Nedaří se vám rostliny, protože máte v bytě málo světla? Lopatkovec je řešením! Jemu (polo)stín vůbec nevadí, naopak si v něm libuje a odmění vás krásnými bílými květy. A na péči rozhodně není náročný!

Filodendron

Tuhle rostlinu najdete v květinářství v mnoha podobách – od té s malými lístky až po velkou rostlinu s vykrajovanými listy, kterou rozhodně v žádném interiéru nepřehlédnete. Ať už si vyberete jakoukoli, získáte pokojovku, o niž se skoro nebudete muset starat. Nemá ráda přemokření, což je rozhodně výhoda.

Zdroje: 9 of the easiest houseplants that anyone can grow; 30 Gorgeous Indoor Plants That Are Almost Impossible to Kill

Štítky: rostliny

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock