Domov, 3. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Jste s moly tak říkajíc na ostří nože a už nevíte, jak na ně? Zbavte se jich pomocí levandule, pelyňku nebo rozmarýnu. Tenhle voňavý protiútok přináší ty nejlepší výsledky!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Malí a nevinně se tvářící motýlci. To jsou moli, kterých se po celém světě vyskytuje přibližně 2 500 druhů. K vám se sice „vetřelo“ jen pár přistěhovalců, ale i tak máte nervy nadranc? Nalézáte tuhle havěť v šatní skříni i kuchyni, kde se vesele hemží v mouce, těstovinách, rýži nebo koření? Pokud nejste naklonění chemickým přípravkům, účinné pomocníky lze nalézt v některých bylinkách, jejichž výrazné aroma moli nesnesou. Které konkrétní rostliny poskytují obzvláště dobré služby?

Levandule, báječný spojenec

Tuto bylinku má mnoho lidí úzce spjatou se zaháněním nespavosti. Možná vás ale překvapí, že levandule bývá vřele doporučována pacientům s vyrážkami, ekzémy, akné i psoriázou. Na seznam jejích ctností patří i to, že urychluje hojení ran, zabraňuje tvorbě jizev, ulevuje bolestivým svalům a zlepšuje kognitivní funkce. Jenže otravný hmyz odpuzuje také! Aby její rozdrobené usušené květy nepadaly do prádla, vložte svazečky levandule do plátěných sáčků. Až se po nějaké době vůně vytratí, můžete „pytlíčky“ navlhčit několika kapkami esenciálního levandulového oleje.

Ani pelyněk si nebere servítky

Stejná pravidla použití jako v předchozím případě platí také pro pelyněk. I ten hodí záchranné lano! Dlužno dodat, že vytrvalý keř se žlutými a jasnými květy je tradiční lidovou medicínou využíván jako skvělý lék na nevolnost, neboť má schopnost odstraňovat mikroby a infekce. Také je zaručenou zbraní proti střevním parazitům. Po čem dalším se porozhlédnout?

Rozmarýn jako přítel v nouzi

Nezvaná hmyzí návštěva „bere nohy na ramena“ i před vonnými složkami rozmarýnu. To jste věděli? Kromě toho, že tenhle poklad vyřeší váš problém, rovněž příznivě ovlivňuje nervový systém a obnovuje správné funkce pošramoceného zažívání. Málokdo tuší, že tenhle aromatický krasavec dokáže zatočit i s únavou a pomáhá při stresovém vyčerpání.

Zdroje: How to get rid of moths in the home – 16 repel and prevent tips; How to Get Rid of Moths Naturally

Štítky: bylinky , hmyz

Autor článku: Petra Chmelová