Vyrábíme, 10. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Nejste příznivcem potravinového plýtvání? Pak banány s tmavými fleky rozhodně nevyhazujte, ale rozmixujte je s trochou vody. Získáte občerstvení, které zlepšuje trávení, náladu i spánek!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nedávnou akcí na banány jste se nechali trochu unést a nakoupili zásoby, které by nesnědla ani osmičlenná rodina? V tom případě se možná díváte na mísu plnou načernalého cizokrajného ovoce a přemýšlíte, jak s ní naložit. Přímo se nabízí banánový drink, který skvěle chutná a ještě tělu pořádně prospěje. Můžete si na něm pochutnat už za pár minut!

Medikament, co potěší všechny smysly

Pokud máte doma mixér, vložte do něj pár středně velkých banánů a přidejte dva až tři šálky vody. Po krátkém promíchání vznikne hutnější nápoj, který svou konzistencí vzdáleně připomíná mléko. A to je cíl! Kdybyste toto občerstvení náhodou chtěli povznést na vyšší úroveň, lze do něj vmíchat skořici, med, rozdrcené ořechy, kardamom nebo kakao. Fantazii se meze nekladou! Bez ohledu na „doplňkovou přísadu“ z každého doušku exotického životabudiče získáte pár výhod.

Tlak pod kontrolou

Není žádnou novinkou, že banány jsou fenomenálním zdrojem draslíku, což je minerál, který prokazatelně pomáhá redukovat krevní tlak. Patříte-li k těm, jimž byla diagnostikována arteriální hypertenze, o důvod víc, proč se touhle „medicínou“ osvěžit.

Sbohem, trable s trávením

Pod žlutou slupkou jmenovaných plodů se ukrývá také poctivá dávka vlákniny. Ta pozitivně působí na střeva, přičemž stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Přesně tímto způsobem podporuje nejen úbytek hmotnosti, ale i funkce celé trávicí soustavy, tudíž je efektivním řešením zácpy, průjmu, pocitu těžkosti, nadýmání i otravné nevolnosti. Fajn prostředek na „břišní trable“, nemyslíte? Ovšem pozor, výhod je tu víc.

Pro spánek jako zamlada

Máte potíže s usínáním nebo se v průběhu noci až podezřele často budíte? Vítejte „ve skupině“, do které podle odhadů České společnosti pro výzkum spánku patří zhruba 45 % tuzemské populace. Ano, přesně taková je statistika spánkových poruch, s nimiž úzce souvisí také nadváha, deprese či poruchy soustředění. Jenže jak jít kvalitnímu odpočinku naproti? Dejte si banánový drink, jemuž je zasvěcen tento článek! Jeho složení totiž značně stimuluje produkci melatoninu (hormon spánku) i serotoninu (hormon štěstí).

Zdroje: 11 Evidence-Based Health Benefits of Bananas; 9 Surprising Benefits Of Banana Juice

Autor článku: Petra Chmelová