Vyrábíme, 16. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Jak zatočit s nespavostí i stresem? To je přece snadné. Dopřejte si šálek banánového nápoje, který zajistí sladké sny i lepší hodnoty krevního tlaku. Hotový je za deset minut a báječně chutná se skořicí.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Že kvalitní spánek je pro celkové zdraví i psychickou pohodu klíčový, s tím se odborníci netají. A nezamlčují ani vážná rizika spojená s jeho absencí. Patří mezi ně kupříkladu vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a depresí. Často se však hovoří i o větší náchylnosti k cukrovce, nadváze, chronickým bolestem, migréně a arteriální hypertenzi. Jak jste na tom vy, spíte těch doporučovaných osm hodin denně, na něž se klade takový důraz? Jestli máte v tomhle směru trochu potíže, může vám pomoci uspávací nápoj, jehož základem je banán. Ano, ten!

Dobro ukryté ve žluté slupce

Existují hned dva důvody, proč je banánová medicína parádním prostředkem pro všechny bdělé noční sovy. Obsahuje totiž vysoký podíl hořčíku, což je minerál, který zahání stres i negativní emoce, přičemž navozuje dobrou náladu. O relaxační uvolnění svalů se zase postará přítomný draslík, který zároveň normalizuje krevní tlak. Přátelská spolupráce uvedených látek prokazatelně uklidňuje rozbouřené emoce a vyvolává ospalost. Jak tyto uvedené výhody dostat do žaludku, abyste se co nejrychleji vydali přímou linkou do říše snů? Postupujte podle tohoto snadného manuálu.

Nakrájet, povařit a hotovo

Vezměte jeden větší kousek jmenovaného tropického ovoce v bio kvalitě a odřízněte oba konce. Jestli ho máte před tím oloupat? Ale ne, klidně ho ponechte tak, jak je, jen jeho slupku důkladně omyjte. Jakmile banán následně nakrájíte na kusy, vložte je do vroucí vody a povařte přibližně deset minut. Poté přidejte špetku skořice, neboť toto mocné koření podstatně vylepší účinnost získaného nápoje. Nezbývá než tekutinu scedit a vyčkat, až její teplota bude pro vaše ústa snesitelná. Pokud vás zajímá, jak rychle banánový čaj funguje, raději si před jeho konzumací oblečte pyžamo.

Autorský článek

Další info: Johns Hopkins Medicine: Health Risks of Poor Sleep; Sleep Foundation: Eight Health Benefits of Sleep; Banana Tea For Sleep: How Does It Help?; How To Make Banana Tea For Insomnia

Autor článku: Petra Chmelová