Usnadněte si, 20. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Pláčete při krájení cibule a loupat česnek vás ani trochu nebaví? Mikrovlnka vám s tím pomůže. Díky ní můžete také oslnit své hosty cappuccinem, které pod kopcem mléčné pěny nebude ani vidět.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Mikrovlnnou troubou dnes disponuje takřka každá domácnost. Že je tento spotřebič dobrý jen k ohřívání jídla, když jednoho tlačí čas? Co vás nemá! Zkuste ho využít i pro jiné účely.

Snadnější loupání česneku

Představovat česnek je nejspíš zcela zbytečné. Vždyť jde o nejstarší, nejrozšířenější a nejuniverzálnější kořenící přísadu, která se s výjimkou sladkých jídel používá k ochucování skoro všeho – masa, zeleniny, luštěnin, polévek, omáček, ryb, drůbeže, zvěřiny, marinád i majonéz. Používáte ji v kuchyni často? Pak byste měli znát fígl, jak si její loupání značně usnadnit. Když česnek necháte pár vteřin „povozit“ ve jmenovaném elektrickém „parťákovi“, půjde to jako po másle. Mimochodem, tenhle zlepšovák platí i pro kořenovou zeleninu.

Konec pláče při zpracovávání cibule

Krájíte cibuli s velkou nechutí, protože krokodýlí slzy roníte ještě dlouho potom? Představte si, že tuhle proceduru lze zvládnout i bez jediné kapky v slzném kanálku. Postupujte, jako je popsáno v předchozím případě. Zahřátím cibule se naruší enzymy, jež způsobují uvolňování síry, která oči pořádně dráždí.

Pečivo jako přinesené z pekárny

Znáte to, chléb na lince trochu ztvrdl a stejný osud potkal i rohlíky, s nimiž by se daly zatloukat hřebíky. Zabalte pečivo do navlhčené utěrky a vložte do mikrovlnky na nějakých 20 sekund. Ovšem pozor, záleží na výkonu konkrétního přístroje, takže pekárenský sortiment v průběhu ohřevu raději sem tam zkontrolujte.

Mléčná pěna, která nedá žádnou práci

Vždycky v kavárnách obdivujete cappuccino, na němž je doslova kopec mléčné pěny? Proč si ho neděláte i doma? Mléko nalijte asi do poloviny dobře uzavíratelné nádoby, které pobyt v mikrovlnné troubě neublíží. Ještě dřív, než ji tam postavíte, s ní ale třepte tak dlouho, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Následně sejměte víko a dejte se do ohřívání. Co se stane? Bílá „čepice“ bude stoupat jako v pohádce Hrnečku, vař!

Autorský článek

Další info: 50 Uses For A Microwave – That You Would Never Guess; 20 Uses for Microwave That Will Surprise You For Sure

Štítky: domácnost

Autor článku: Petra Chmelová