Usnadněte si, 3. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Vybitá baterie, stará elektronika, žárovky… Už s nimi míříte ke koši nebo k popelnici? Pak se zastavte. Následující předměty totiž do běžného odpadu rozhodně nepatří!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Baterie

Většina baterií obsahuje spoustu toxických látek, včetně niklu, kadmia nebo rtuti. A to nejsou právě chemikálie, jež by se měly dostat do našeho životního prostředí! Proto vybité baterie vždy doneste na místo určení – obvykle najdete sběrné boxy i v supermarketu nebo prodejně s elektronikou.

Zářivky, úsporné a LED žárovky

Také na tyto zdroje světla existují sběrná místa (často v obchodech s elektronikou, ale i v některých supermarketech již najdete box pro sběr úsporných žárovek). Na rozdíl od klasické žárovky je nemůžete jen tak vyhodit do běžného odpadu.

Elektronika

Starý mobilní telefon, nefungující televize nebo třeba vysloužilá lednice či rychlovarná konvice? Tyto předměty se rozhodně neřadí mezi běžný odpad! Často totiž obsahují toxiny a musejí být odborně zlikvidovány. Menší spotřebiče můžete vyhodit do speciálních kontejnerů, ty větší pak odvezte nebo nechte odvézt do sběrného dvora.

Léky

Prošlé či nevyužívané léky rozhodně nepatří ani do koše, ani do záchodu! Představují velmi významnou zátěž pro životní prostředí (o tom, co způsobují některá léčiva například u živočichů ve vodě, slýcháme poměrně často). Kam s nimi? Je to jednoduché – do nejbližší lékárny, kde pak zajistí jejich odbornou a hlavně bezpečnou likvidaci.

Motorový olej

Vyjetý technický olej je silně toxický, a tak hrozí, že jeho vyhozením zamoříte půdu nebo vodu. Kam s ním? Existují speciální sběrná místa (často v rámci sběrných dvorů), kde jej můžete odevzdat. Také motorový olej totiž patří mezi nebezpečný odpad.

Barvy a laky

Zbyl vám v plechovce po natírání lak či barva? Pak ani tehdy byste neměli zamířit k popelnici. Barvy a laky patří buď do kontejneru na nebezpečný odpad, nebo do sběrného dvora. Obsahují totiž chemikálie, jež představují hrozbu pro životní prostředí.

Autorský článek

Další info: 17 things you should never recycle — even if you think you can; 10 Things That Don’t Belong In The Recycle Bin

Autor článku: Petra Chmelová