Domov, 9. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Znáte to – vezmete z šuplíku nůž, a ať krájíte, jak krájíte, nadřete se při tom, jako byste řezali dříví. Nejspíš je na vině tupé ostří vašeho nožíku. A za něj zase nejspíš může některá z chyb, jimiž nožům nevědomky škodíte.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jak o ně správně pečovat a kterým chybám se vyhnout?

Šup do dřezu

Jste v plném zápalu u plotny, krájíte, mícháte, vaříte, až se z vás krouží. Použité nádobí automaticky házíte do dřezu, aby nepřekáželo. Nože nevyjímaje. A to je chyba. Nejenže je to docela nebezpečný zvyk (kolikrát pak člověk zaloví ve vodě a má rozřízlý prst), ale nožům vůbec neprospívá. Jak se na ně vrší další kousky nádobí, tupí se a mohou se poškrábat nebo zlomit.

Nože byste měli po každém použití ihned pečlivě umýt, případně je odkládat na nějaké bezpečnější místo (pro ně i pro vás).

Pomoc z myčky?

Komu by se chtělo mýt nádobí v ruce, pokud máte k dispozici myčku. Ale u nožů udělejte výjimku. Myčka jim totiž vůbec nesvědčí a může je zanechat poškozené. Nože byste měli mýt pěkně postaru, ve vodě hadříkem nebo houbičkou.

Nezapomeňte také nože ihned vysušit – jednak je vlhko poškozuje a jednak se kvůli němu v přechodu mezi ostřím a rukojetí tvořit plíseň.

Brousek sem, brousek tam

Ruku na srdce – jak často nože brousíte? Nejspíš moc často ne. Přitom tupý nůž je při manipulaci mnohem nebezpečnější než tupý, může totiž snadno sjet. A zatímco zeleninu nebo pečivo jen tak „pižlá“, na vaše prsty bude ještě stačit.

Jak poznat, že je čas na brousek či ocílku? Zkuste test s rajčetem – pokud budete mít potíže prokrojit slupku, je jasné, že máte nejvyšší čas.

Spolu v šuplíku

Jedna z nejčastějších chyb spočívá v nesprávném „skladování“ nožů, kdy jsou všechny pěkně na sobě v jedné přihrádce. Je jasné, že jak se o sebe ostří třou, musejí se zákonitě tupit. Navíc opět hrozí, že až se budete v hromadě nožů přehrabovat, nějaký si zabodnete do ruky.

Ideální jsou jakési plastové návleky na ostří, jež nože chrání, případně skladování nožů odděleně (i když takový luxus, co se prostor v kuchyni týče, má asi málokdo z nás).

Prkénko jako prkénko?

O ostrosti nožů samozřejmě rozhoduje i to, do čeho krájíte, respektive na čem krájíte. Skleněné nebo kamenné prkénko nože samozřejmě tupí. Mnohem ohleduplnější jsou prkénka dřevěná, bambusová nebo plastová, i když u nich je třeba dbát na pečlivé mytí. V zářezech, jež na nich nůž zanechá, se totiž mohou držet nečistoty a bakterie. Nicméně nože vám jen tak neztupí.

Autorský článek

Další info: The 5 Big Mistakes You Keep Making With Your Kitchen Knives; 12 Ways You’re Ruining Your Kitchen Knives

Štítky: domácnost

Autor článku: Petra Chmelová