Vyrábíme, 3. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Čokoláda patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky! Můžete z ní vytvořit spoustu dobrot, které vám osladí sváteční dny. A když vsadíte na kvalitní produkty s vysokým obsahem kakaa a nebudete to s konzumací přehánět, nemusíte mít z „malého hřešení“ vůbec špatné svědomí...

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Čokoláda je pokušením smyslů par excellence – a o Vánocích existuje celá řada způsobů, jak tuto jedinečnou pochutinu využít – ať už na polevy, zdobení, při přípravě cukroví, dortíků i nápojů… A je jedno, jestli dáváte přednost sladké chuti bílé čokolády, bohatému aroma té hořké nebo nedokážete odolat jemnosti mléčné. V cukrářství a v kuchyni je čokoláda nenahraditelná i díky své schopnosti dokonale fungovat ve sladkých i slaných receptech.

Pochoutka už ve starověku

Čokoláda není moderní vynález, naopak, její kořeny sahají do dávnověku. Její historie začala na americkém kontinentě mnohem dříve, než k jeho břehům doplul Kryštof Kolumbus a další mořeplavci. Podle botaniků rostl kakaovník spontánně už 4000 let před Kristem v blízkosti Amazonky. Mayové byli první, kdo 600 let před Kristem objevili kvality kakaových bobů a položili základy pěstování kakaovníků. Od těch dob se historie kakaa prolíná s dějinami světa až do naší doby, aniž by časem ztratila něco ze svého lesku.

Pro sladké i zdravé Vánoce

Veselé Vánoce? S čokoládou rozhodně! Chutná nám tak moc nejen proto, že je neodolatelně dobrá. Uvolňuje také na 400 druhů aromat a obsahuje asi 380 blahodárných substancí. Jsou mezi nimi flavonoidy, antioxidanty přispívající ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, serotonin zlepšující náladu, theobromin s lehce stimulujícím účinkem a anandamid, který přispívá k pocitu pohodlí. Už pro indiány byly kakaové boby hlavním symbolem rituálů plodnosti, křtů či manželství. A i když neznali jejich složení, byli přesvědčeni, že jde o magický lék schopný vyléčit jakoukoliv nemoc mysli i těla. Dnes nám věda vysvětlila, že to tak částečně skutečně je: ale podobně jako indiáni, i my jsme to pochopili už dříve, při samotné konzumaci čokolády…

Pro mlsné jazýčky

Kokosová granita s čokoládovým fondue

Do misky nalijte 400 ml oslazeného kokosového mléka a vložte ho na dvě hodiny do mrazničky. Ve vodní lázni rozpusťte v 50 ml čerstvé smetany z litovelské sýrárny a 80 g mléčné čokolády a za stálého míchání nechte trochu vystydnout. Na tenké plátky nakrájejte 250 g čerstvého kokosu a podávejte následujícím způsobem: na dno 4 pohárů nalijte čokoládové fondue, na něj dejte plátky kokosu, a nakonec přidejte kokosovou granitu, kterou jste vyrobili rozmixováním zmraženého kokosového mléka.

Mátová panna cotta s čokoládou

V kastrůlku ohřejte 500 ml čerstvé smetany s 80 g cukru a se strouhanou kůrou z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Sundejte z plotny a rozpusťte v něm 6 plátků želatiny, kterou jste předtím nechali 10 minut máčet ve studené vodě a poté dobře vyždímali. Přidejte 20 mátových lístečků a nechte asi hodinu odpočívat. Pak přidejte dvě lžíce mátového sirupu a poté směs přefiltrujte. Přidejte 5 nasekaných lístků máty a 100 g hoblinek hořké čokolády. Krém nalijte do šesti vychlazených skleniček a nechte v ledničce odpočívat alespoň 6 hodin. Před podáváním ozdobte hoblinkami čokolády, můžete přidat i nasekané lískové oříšky.

Něco malého na chuť

Tabulka se sušenými plody

Nahrubo nasekejte 50 g loupaných pistácií a nasypte je na plech vystlaný pečicím papírem. Přidejte 50 g mandlových plátků a opražte v troubě při 180 stupních po dobu asi 5 minut, v polovině času promíchejte. Poté nechte vychládat. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte 400 g hořké čokolády. Nalijte ji do silikonové formičky, nechte 2 minuty vychládat, a pak ji posypte směsí ořechů. Můžete přidat také kandovanou citronovou kůru nebo sušené ovoce. Zakryjte fólií a nechte asi 3 hodiny vychladit v ledničce. Vyjměte z formičky a podávejte.

Mandarinky namáčené v čokoládě

Vycházejte z předchozího receptu: Rozpusťte ve vodní lázni 400 g hořké čokolády, ve které namáčejte do poloviny měsíčky mandarinek a následně posypte směsí ořechů či nasekanými opraženými pistáciemi. Nechte vychladnout. Použít můžete i měsíčky pomerančů či jiného ovoce.

(Ne)tradiční cukroví

Kolečka slepovaná ricottovým krémem

Vyšlehejte 125 g změklého čerstvého másla spolu se 100 g moučkového cukru, vmíchejte jedno vejce a vyšlehejte. Smíchejte 150 g přesáté mouky s půl lžičkou kypřicího prášku, půl lžičkou jedlé sody, 25 g holandského kakaa a špetkou soli. Přidejte k vyšlehanému máslu a šlehačem míchejte, postupně přilévejte 160 g zákysu, až získáte krémové těsto. Po lžicích ho naneste na plech vystlaný pečicím papírem tak, abyste vytvořili kolečka, a dejte péct při 200 stupních asi 8 minut. Na náplň smíchejte 300 g ricotty s 80 ml čerstvé smetany a 60 g moučkového cukru. Sušenky slepte dostatečným množstvím ricottového krému.

Křehké kakaové cukroví s rumem

V mixéru rozmixujte 90 g loupaných lískových oříšků a 100 g cukru, až získáte hrubou moučku. Přidejte 100 g hladké mouky a 30 g holandského kakaa. Pak přidejte 80 g čerstvého másla nakrájeného na kousky, 1 lžíci rumu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v ledničce. Z těsta vytvořte kuličky a nechte je dopadnout na plech s pečicím papírem tak, aby získaly kupolovitý tvar. Pečte při 180 stupních asi 15 minut. Před podáváním nechte vychladnout.

Vánoční čokoládové dorty

Čokoládový dort

Ve vodní lázni rozpusťte 100 g čerstvého másla Gran Moravia a 200 g hořké čokolády a dobře promíchejte. Mezitím v míse vyšlehejte 3 žloutky spolu se 100 g cukru, pak velmi pozvolna a za stálého míchání přilijte čokoládu. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný ze 3 bílků. Těsto by mělo být hladké a jednolité. Nalijte ho do dortové formy o průměru 22 cm, předem vymazané máslem a vysypané moukou, a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte vystydnout, vyjměte z formy a ozdobte čokoládovou polevou.

Kakaové dortíky

V míse smíchejte 100 g holandského kakaa, 130 g cukru, 40 g mouky, špetku soli a špetku vanilinového cukru. Vmíchejte 4 vejce a poté přidejte 70 g změklého čerstvého másla. Výsledné těsto dejte do jednorázových formiček, předem vymazaných máslem a vysypaných cukrem, a pečte při 200 stupních asi 8–10 minut. Podávejte ještě teplé poprášené moučkovým cukrem.

Sladký nápoj, který zahřeje…

Čokoládové frappé s chilli

Vrátili jste se ze zimní procházky? Tenhle lahodný čokoládový nápoj vám zaručeně prohřeje zkřehlé konečky prstů i útroby! Ohřejte 50 ml čerstvého mléka se čtvrtinou čerstvé chilli papričky a nechte máčet asi hodinu, poté přefiltrujte a mléko přelijte do formy na tvorbu kostek ledu a vložte do mrazničky. Hotové ledové kostky vložte do mixéru spolu s 200 g čokoládové zmrzliny a 50 ml čerstvého mléka. Rozmixujte do krému, přidejte několik lískových oříšků a servírujte ve vysokých skleničkách. Frappé můžete vylepšit kopečkem zmrzliny, kousky oříšků a šlehačkou.

Recepty: TZ Gran Moravia

Autor článku: Ivana Koutná