Vyrábíme, 13. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Kozí mléko je velmi přínosné pro naši pleť. Vyživuje, zvlhčuje, chrání a obnovuje pokožku, aniž by způsobovalo jakékoli vedlejší účinky spojené s běžnými chemickými výrobky. Máme pro vás návod, jak si můžete z kozího mléka vyrobit jednoduše doma úžasné mýdlo.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

K přípravě domácího mýdla z kozího mléka budete potřebovat následující přísady. Každá z nich má své vlastní výhody pro pokožku. Jaké to jsou?

Kozí mléko

Kozí mléko je obohaceno o vitamíny hojící pokožku, včetně vitamínů A, D a E, a minerály, které působí protizánětlivě. Obsahuje také alfa-hydroxykyseliny (AHA), jako je kyselina mléčná, které pomáhají uvolňovat odumřelé buňky nahromaděné na povrchu kůže. Jeho kyselost rozpouští vazbu mezi těmito buňkami, které pak vypadnou. Tato jemná exfoliace povrchové pokožky odhaluje čerstvé nové vrstvy, které jsou jasnější, hladší a pevnější.

Zdravá pokožka je mírně kyselá, takže je nehostinná pro růst bakterií. AHA pomáhají udržovat toto kyselé pH pokožky, aby se zabránilo kožním infekcím, jako je například akné.

Kozí mléko také obsahuje zdravé tuky, které vyživují a zvlhčují pokožku.

Kávová sedlina

Kofein je extrémně bioaktivní a má schopnost proniknout přes kožní bariéru a stimulovat krevní oběh i v těch nejmenších cévách. Používá se hlavně jako aktivní sloučenina v produktech proti celulitidě, protože pomáhá zředit hromadění tuků v kožních buňkách.

Účinné antioxidanty v kofeinu dále blokují aktivitu volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které atakují zdravé kožní buňky a způsobují předčasné stárnutí, mimo jiné kožní problémy.

Med

Med obsahuje mnoho bioaktivních sloučenin, které vykazují několik dermatologických výhod. Za prvé, med je vynikající hydratační prostředek. Cukry nacházející se v medu, jmenovitě fruktóza a sacharóza, jsou antimikrobiální. Med má také silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které lze připsat jeho bohatému obsahu polyfenolů.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou známé svými významnými antioxidačními, protizánětlivými a hydratačními účinky, které lze použít k léčbě řady kožních problémů, včetně svědění a atopické dermatitidy. Ovesné vločky v mýdle jsou skvělým přírodním peelingem.

Esenciální oleje

Esenciální oleje se získávají z léčivých rostlin, které jim dodávají různé léčivé vlastnosti. Každý éterický olej je známý svým vlastním terapeutickým účinkem, ale mnohé z nich jsou skvělé pro vaši pokožku.

Některé z populárních, které se běžně používají v pleťových přípravcích, jsou máta peprná, kadidlo, citron a levandule. Pomáhají zmírňovat zánět kůže a bojovat proti kožním infekcím omezováním mikrobiálního růstu.

A jak na to?

Nakrájejte 1/2 šálku kokosového nebo glycerinového mýdlového základu na malé kostky, vložte do skleněné misky a zahřívejte je, dokud se nerozpustí (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce). Do rozehřátého mýdla přidejte 1/2 šálku kozího mléka, 1 čajovou lžičku medu, 1 polévkovou lžíci kávové sedliny a 10 kapek vybraného éterického oleje.

Všechny ingredience rychle promíchejte. Směs nalijte do silikonové formy a nechte ji stát alespoň 30 minut až 1 hodinu. Jakmile mýdlo ztuhne, můžete ho vyjmout a použít.

Obměna: Místo kávové sedliny můžete použít ve stejném poměru již zmíněné ovesné vločky.

Mýdlo uchovávejte na chladném, tmavém a suchém místě.

Autorský článek

Další info: Creamy Goat Milk Soap Recipe; Learn How to Make Great Goat Milk Soap At Home

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock