Jak na to, 11. 12. 2023

Foto: Shutterstock

Boty miluje každá žena. Jen ta údržba je o něco složitější! Co když je třeba nové střevíčky trochu roztáhnout nebo se zbavit nepříjemného zápachu, kterému se prostě někdy nejde vyhnout? Našli jsme pár historických a fungujících vychytávek!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kůže, semiš, guma… Ať je materiál jakýkoli, nějaký problém se najde vždycky. Buď boty vržou, barví od nich ponožky, nepříjemně zapáchají, nebo mají kluzké podrážky. Víte, jak se tohle řeší „postaru“? Jako tradičně úplně jednoduše a pomocí něčeho, co by vás ani ve snu nenapadlo.

Semiš jako nový

Semišové boty jsou momentálně dost v módě. Jak je ošetřovat bez chemického spreje, který vám chtějí vnutit aktivní prodavačky u pokladny? Ušpiněné „semišky“ vyčistíte lehkou masáží smirkovým papírem. Před promočením je uchráníte tak, že je potřete tenkou vrstvou stolního oleje a jemně vykartáčujete.

Netradiční leštěnka

Hladká kůže se musí pravidelně krémovat, aby zůstala ve formě. Zkuste své botky před příští aplikací speciálního krému nejprve nahřát fénem na vlasy, půjde vám to mnohem lépe. Perfektně je pak naleštíte starými punčocháči. Jako vážně!

Sbohem, tmavá místa

Fleky na světlém obutí nebudí ten nejlepší dojem, co si budeme povídat. Zbavíte se jich vlažným mlékem. Stačí kapka a je po starostech.

Stop barvení

Také vás pouštějící barva a věčně obarvené ponožky a punčochy krajně rozčilují? Vystříkejte boty lakem na vlasy. Už žádná ostuda při zouvání na návštěvě…

Lesk jako blesk

Lakované boty se přece musí lesknout, jinak to celé ztrácí smysl. Jenže je stačí párkrát vytáhnout na procházku a už nevypadají, jak by měly. Původní krásu jim navrátíte trvanlivým mlékem naneseným na suchý hadřík. Po několika minutách je umyjte a vyleštěte do sucha. Pokud je občas ošetříte olivovým olejem, nebudou praskat a vydrží déle krásné.

Zatočte se zápachem

Už nevíte, jaký deodorant koupit pro boty, protože se žádný neosvědčil? Jedlá soda vyřeší váš problém. Nasypte ji dovnitř, nechte deset minut být – a pak ji vyklepejte. Existuje něco snadnějšího?

Když je moc těsno

Roztáhnout nový přírůstek v botníku bez zbytečných puchýřů a stále se odlupujících náplastí? Stačí vědět, jak na to. Použijte starý ručník, namočte ho do horké vody a vyždímejte. Zabalte do něj na chvíli boty a pro jistotu vycpěte vnitřek zmačkanými novinami. Povrch potřete olivovým olejem a nechte odpočinout do druhého dne.

Kroky bez vrzání

Vaši chůzi doprovází nepříjemné zvuky. Co s tím? Dětský pudr zatne tipec nechtěnému koncertu. Vysypte ho do bot a nechte působit 24 hodin. Následujícího rána se opět můžete pohybovat tiše jako kočka.

Už žádný skluz

Příliš hladké podrážky nahrávají zranění. Pokud vaše boty kloužou, zdrsněte je jemným smirkovým papírem. Bezpečnostní opatření!

Autorský článek

Další info: DIY 101: How To Clean Different Types Of Shoes; Top tips to care for your shoes

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová