Zahrada, 18. 12. 2022

Foto: Shutterstock

Přijde vám, že by vaše pokojovky potřebovaly nějakou tu vzpruhu? Vadnou jim listy, žloutnou, vypadají prostě tak nějak smutně? Nevěste hlavu, řešení existuje! Čím je oživit? Tomu snad ani nebudete věřit…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Není žádná ostuda, že vaše pokojové rostliny nevypadají jako pohádková botanická zahrada. Přiznejme si, komu se domácí pěstitelství občas nepovedlo? Máme pro vás parádní recepty, jak vrátit zeleni ztracenou kondici. A s výdaji si rozhodně hlavu dělat nemusíte, tato hnojiva snad ani nemůžou být levnější!

Odvar z brambor

Dělali jste dnes k obědu brambory? To se hodí. Byl by hřích nevyužít vodu, ve které se vařily! Až zchladne, zalijte s ní květiny. Stejně blahodárný účinek má i voda s přídavkem kávové sedliny.

Odpad z banánů

Slupky z banánů nechte louhovat 24 hodin. Výluhem pak zavodněte všechny květináče, co vám přijdou pod ruku. Stane se zázrak!

Voda z akvária

Už si nemusíte vyčítat, že jste podlehli prosbám svých dětí ohledně pořízení rybiček. Sice máte o starost navíc, ale ve finále je bublající nádrž jen k užitku. Až půjdete neonkám měnit vodu, tou „použitou“ dokonale oživíte vaše rostliny. Jako vážně! Ani kapka nazmar…

Droždí

Ve vodě rozmíchejte kostku droždí, přidejte trochu cukru a květinová vzpruha je na světě. Nutno dodat, že hodně účinná.

Popel

Dřevěný popel je výborným hnojivem. Pokud doma topíte v krbu či krbových kamnech, máte skoro neomezenou zásobárnu. Zkapalněte ho ve vodě a už jen zalévejte.

Minerálka

Když se dopíjí láhev, poslední doušky už se většinou vylévají do umyvadla. Děláte to také? Připravujete tím své rostliny o mnoho užitečných látek. Tahle „zálivka“ je totiž pořádně osvěží a budou růst jako divé.

Čaj

Jste-li fanouškem černého a zeleného čaje, je to pro vaši domácí okrasu dobrá zpráva. Občas totiž můžete květiny zalévat vlažným čajem. Další alternativa je položení sáčku na zeminu a zalévání přes něj.

Mléko

Jestli chcete rostliny povzbudit ke kvetení, dopřejte jim jednou týdně sklenku mléka. Můžete je také obložit malými kousky jablek a přikrýt sklenicí – výpary z nich mají stimulující účinky.

Zdroje: 8 Best Homemade Garden Fertilizers; 15 Organic DIY Garden Fertilizer Recipes That’ll Beautify Your Garden

Štítky: rostliny

Autor článku: Petra Chmelová