Usnadněte si, 2. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Jak si poradit s parazitickými houbami, které se utábořily na nehtech a zapříčinily tak svědivou a nevzhlednou plíseň? Pomocnou ruku nabízí jablečný ocet, antibiotický česnek nebo obyčejný bílý jogurt.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nehtovou plíseň si člověk „diagnostikuje“ poměrně snadno. Tahle patálie se vyznačuje úporným svěděním mezi prsty, nepříjemným zápachem, žlutými až černými skvrnami na nehtech i jejich zarůstáním. Jenže co léčba? S tou by se rozhodně nemělo otálet! Nehty napadené plísní jsou oslabené a představují snadný vstup pro další bakteriální infekce, které nahrávají rozvoji různých onemocnění. Je tedy třeba jednat okamžitě! A tyhle domácí prostředky se jeví jako vhodná první pomoc.

Jablečný ocet, spolehlivý zachránce

Jablečný ocet obsahuje účinné látky, které pomáhají eliminovat parazitické houby, jež zmíněnou svízel způsobují. K dobru se dá počítat i fakt, že vykazuje alkalické vlastnosti, které příznivě ovlivňují pH pokožky, čímž vytvářejí krajně nepříznivé prostředí pro kvasinky a další nezvané hosty. Ulevující lázeň pro nohy, v níž se doporučuje máčet chodidla 20 minut, si připravíte smícháním jednoho dílu octa se stejným množstvím vody.

Česnek nikdy nezklame

Pokud jde o silné zbraně, které v boji s infekcemi i všemožnými choroboplodnými zárodky sklízí jeden úspěch za druhým, pak je česnek jejich králem. Jeho antibiotické a antimikrobiální působení z něj dělá efektivní alternativní medikament. Rozmělněte tedy 10 stroužků a do vzniklé pasty přimíchejte ještě trochu olivového oleje. Směs aplikujte na postižená místa a po půl hodině působení ji smyjte.

Bílý jogurt nemusíte jenom jíst

Bílý jogurt nabízí spoustu přátelských a hodných bakterií, které se mohou uplatnit při řešení plísňových infekcí. Jediné, co musíte udělat, je ponořit prst do kelímku. Čím déle a častěji budete tuto proceduru vykonávat, tím rychlejších výsledků se dočkáte. Vůbec nic nezkazíte ani tím, když onen mléčný výrobek také zahrnete do svého každodenního jídelníčku. Svým způsobem je to doplňková léčba, která vám navíc vylepší trávení a posílí imunitu.

Autorský článek

Další info: 16 home remedies for toenail fungus; Try One of These 10 Home Remedies for Toenail Fungus

Autor článku: Lenka Šmídová