Jak na to, 6. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Zašlé pánve, skvrny v hrnci, lahve od oleje, které ne a ne vyčistit? Spolehněte se na rady našich babiček! Co v nich nejčastěji figuruje? No přece jedlá soda a ocet. S nimi nemůžete šlápnout vedle!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Ten, kdo je v kuchyni jako doma, ví, jak je těžké udržet všechno to nádobí a pomocné nářadí v kondici. Dobrou zprávou je, někdy k obnovení zašlého lesku stačí opravdu málo…

Jak vyčistit vařečky?

Dřevěné vařečky a prkénka od skvrn vyčistíte tak, že dřevo přetřete vlhkým hadříkem. Poté smíchejte půl litru teplé vody se lžičkou jedlé sody a dejte do rozprašovače. Naneste na dřevo, nechte chvíli působit a následně omyjte pod tekoucí vodou. Pro dosažení většího účinku ještě rozřízněte citron, kuchyňské pomocníky jím potřete, opět nechte chvíli působit, opláchnete a odložte k vyschnutí.

Všechno musí pryč!

Máte zčernalé hliníkové nádobí po babičce, kterého je vám líto? Pokud se ho nechcete vzdát, dopřejte mu záchranu v podobě ponoření do citronové vody. Dlouho vyvářejte.

Častým problémem jsou odřeniny na teflonovém nádobí. Každý ví, že by neměl používat kovové nástroje, které povrch poškrábou, ale co se skvrnami? Smíchejte 1 šálek vody, 2 lžíce jedlé sody a 1\2 šálku octa. Nalijte do hrnce nebo pánve, povařte asi tak 10 minut a nechte vychladnout. Povrch opláchněte.

Pro příště se můžete pojistit i tím, že pánev nebo hrnec vytřete rostlinný tukem. Zkusit můžete i další tip. Do nádoby dejte vodu, přidejte kapku saponátu, prohřejte a nechte zchladnout. Poté vezměte houbičku na nádobí a vše nežádoucí odstraňte.

Hrnce, jejichž dno prozrazuje, že patří k letitým inventářům, zbavíte usazenin tak, že do nich nalijete vodu s octem. Povařte a nechte vychladnout. Zabírá i zasypání inkriminovaných míst solí. Když jí dopřejete hodinu až dvě času, zbaví vás veškerých nastřádaných nánosů.

Proč se nezbavovat lahví?

Taky vás trápí, že nemůžete vyčistit skleněné lahve? Už jste zkoušeli snad všechno, ale žádný z nástrojů se úzkým hrdlem lahve neprotáhne? Zužitkujte rozdrcené skořápky vajíček! Nasypte je do nádoby, doplňte horkou vodou a popřípadě saponátem na umývání nádobí – a třepte a třepte, co vám síly stačí.

I když se odpadkový koš neřadí mezi kuchyňské nádobí, k vaření neodmyslitelně patří. Trápí-li vás zápach, vymyjte ho horkou vodou smíchanou s jednou sodou. Poté jej vytřete do sucha. Hodit se bude i rada, jak zbavit sklokeramickou desku skvrn a připečených zbytků.

Suchou skvrnu přetřete mokrou houbičkou a poté na ni nasypte sůl. Skvrna se díky soli rozleptá, takže jde snadno umýt hadříkem. Sklokeramickou desku pak nakonec „dolaďte“ s pomocí kapky saponátu.

Autorský článek

Další info: Eco-Friendly Tips for Cleaning Pots and Pans; 7 Natural Kitchen Ingredients that Clean Badly Burnt Pots and Pans; How to Clean Wooden Spoons

Autor článku: Petra Chmelová