Domov, 7. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Není to tak dávno, co spousta z nás trávila většinu dnů na home office. A domácí pracovna se tak stala neodmyslitelnou součástí našich bytů. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, zda ji máte správně zařízenou, abyste co nejvíce podpořili své soustředění a kreativitu? Starobylé učení feng-šuej vám v tom může pomoci!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pracovna či pracovní koutek je místo, kde se potřebujeme maximálně soustředit a podpořit svoji kreativitu i myšlení. Je proto nanejvýš důležité, abychom si tu zajistili ten nejlepší tok energie. Stejně jako pro ostatní místnosti v domě či v bytě i zde platí, že čím více pořádku a čistoty a méně zbytečných věcí, tím je proudění energie lepší a silnější.

Následující tipy vám pomohou vytvořit příjemné pracovní místo podle zásad feng-šuej.

Pracovní stůl

Pracovní stůl je dominantou každé pracovny, bez něj to zkrátka nejde. Velký stůl podporuje sebedůvěru. Oválný stůl nebo stůl se zaoblenými hranami bude pro tvůrčí práci více uvolňující a tím i vhodnější. Pravoúhlý stůl je vhodný pro formálnější situaci (například kancelářskou práci). Dřevěný stůl podporuje přirozený tok energie čchi, skleněný ji zrychluje.

Stůl by měl být umístěn tak, aby osoba, která za ním sedí, měla po levé ruce okno. Pokud nejsou v místnosti okna, pověste nalevo zrcadlo. Člověk, který sedí za pracovním stolem, by měl zároveň vidět na dveře. Rozhodně by neměl ke dveřím sedět zády.

Dalším pravidlem je vždy uspořádaný stůl. Vše nepotřebné uložte do zásuvek či boxů. Aby energie mohla dobře proudit, potřebuje volný prostor. Pohled na prázdný stůl je velmi uklidňující a vám se bude chtít více do práce, než když rovnou uvidíte štosy nevyřízených papírů.

Osvětlení

Vhodné a dostatečné osvětlení je v pracovně velmi důležité. Při práci s počítačem dbejte na to, aby vám nesvítila jen obrazovka. Ve večerních hodinách si vždy zapínejte ještě světlo v místnosti a přizpůsobte jas monitoru. Důležitá je také vhodná stolní lampa a dostatek denního světla.

Počítač

Abyste eliminovali vystavení elektromagnetickému poli, postavte vedle počítače či monitoru nějakou rostlinu (užitečný je zejména kaktus). Není vhodné mít počítač umístěn v ložnici, spánek se může stát neklidným a ráno se budete cítit unavení.

Kvalitní židle

Možná vám přijde investice do kvalitního kancelářského křesla zbytečná, ale pokud denně sedíte u počítače, tato investice se vám vrátí. Židle by měla být pohodlná a měla by mít vysokou opěrku. Nejvhodnější je ji umístit tam, kde nejsou žádné police. Za židli pověste obraz se symbolikou vody, která zvyšuje tok kreativní energie. Snažte se najít pro svou pracovnu židli, která není čistě a stroze černá. Vylepšit ji můžete třeba barevným zdravotním podsedákem.

Umístění pracovny

Pokud můžete mít v domě samostatnou pracovnu, jste šťastný člověk. Tato místnost vám totiž poskytne dostatečný klid na práci i relaxaci. Pracovna by měla odrážet vaši osobnost. Nábytek by měl být pohodlný a pokoj dobře osvětlený. Obrázky na stěnách, zejména hory, řeky a jezera, podporují tvořivost a fantazii. Vaše pracovna by měla být co nejdál od ložnice.

Podpořte tok peněz

Pokud chcete ještě více podpořit hojnost a bohatství,, můžete si na pracovní stůl umístit trojnohou žábu s mincí v tlamě. Používání této žáby má ve feng-šuej hluboké symbolické kořeny. Jedná se o mytologickou bytost, která přitahuje bohatství a hojnost, jejichž symbolem je peníz vložený do tlamy zvířete. Tradičně se žába umísťuje do rohu místnosti, který je diagonálně (úhlopříčně) proti vstupním dveřím a který je považován za primární kout bohatství. Žábu můžete umístit i na pracovní stůl, ale tlama s mincí musí směřovat do místnosti.

Vhodné rostliny

Vhodnou rostlinou do pracovny je bambus nebo kaktus. Obě rostliny rostou v těžkých podmínkách, jsou nezlomné a symbolizují štěstí.

Čeho se vyvarovat?

V pracovně byste se měli vyvarovat zrcadel a fontánek umístěných na jižní stranu. Tato oblast je oblastí ohně.

Autorský článek

Další info: 6 Feng Shui Tips for Your Home Office; 7 Simple Ways to Apply Feng Shui to Your Home Office

Autor článku: Bára Tomášková