Domov, 7. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Myslíte, že nikde nejste v takovém bezpečí, jako když si hovíte v klidu a teple domova? Pak vězte, že i tam na vás číhají nejrůznější nástrahy, které vás mohou připravit o zdraví a občas i o život. Na co si dát pozor?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nehlídané svíčky

Začneme něčím, co nejspíš nikoho nepřekvapí. Zapomenutá nebo nevhodně umístěná svíčka dokáže napáchat spoustu paseky. Nikdy ji nenechávejte bez dozoru, v blízkosti hořlavých věcí nebo na místech, kde se dá snadno převrhnout či shodit.

Hořlavé předměty v blízkosti sporáku

Dřevěná prkénka, odložené utěrky, ale i kuchařka s receptem, který zrovna kuchtíte… Všechny tyto (a mnohé další) předměty mají jedno společné – pokud se dostanou do blízkosti hořáku či plotny, mohou se rychle vznítit.

Neupevněné běhouny

Předložka či kusový koberec, který není k podlaze nijak připevněný? To je skvělý recept na pořádný úraz. Stačí kolikrát i obyčejné uklouznutí, a pokud si při něm například ponesete hrnek horké kávy, máte zaděláno na nepříjemný výlet do nemocnice…

Nekonečné prodlužovačky

Prodlužovačku napojenou na prodlužovačku nevidí rád žádný elektrikář. A není divu, takové „vedení“ proudu v domácnosti představuje nebezpečný hazard. Nejen kvůli zkratu a následnému požáru. Úrazy v důsledku zakopnutí o elektrický kabel také nejsou zrovna výjimečné.

Ostré rohy nábytku

Představují nebezpečí především pro malé děti, které mají ve výšce všech možných rohů hlavu. Ale i dospělým dokáží pořádně zavařit. To když například uklouznete a na nějaký takový ostrý roh upadnete. Pohmožděnina a modřina je to nejmenší, co vás může potkat…

Vana či sprchový kout

Tedy takové, které nejsou vybaveny protiskluzovými podložkami či alespoň bezpečnostními madly. Věděli jste, že úrazy v koupelně patří mezi nejčastější, ale také nejvážnější, ke kterým v domácnostech dochází? Pak raději svou koupelnu zabezpečte, ať se do této smutné statistiky nedostanete také.

Chemikálie na dosah

Opět je třeba myslet především na děti. Nejrůznější chemické čisticí prostředky, ale také například léky, byste měli pečlivě odstranit z dosahu malých ruček. Jinak hrozí závažná otrava s nedozírnými následky.

Kluzké schody

Máte doma schodiště z leštěného a lakovaného dřeva? Jistě vypadá skvěle, ale sejít ho v ponožkách či textilních bačkůrkách je takové malé dobrodružství. A především pro děti a seniory to může být dobrodružství životu nebezpečné. Schodiště byste měli vždy maximálně zabezpečit!

Autorský článek

Další info: 50 Things in Your House That Can Kill You; Top 15 Safety Hazards Around Home: How To Get Safe House

Štítky: bezpečnost

Autor článku: Tomáš Pekař