Zahrada, 10. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Kopr je především aromatické koření, přičemž se používají hlavně semena, případně nať. S takovým uzeným lososem chutná naprosto božsky. Současně se však jedná i o zajímavou bylinku s léčivými účinky, která je přítelem žen i vystresovaných lidí!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Kopr vonný (Anethum graveolens) pochází z východní oblasti Středozemí a západní Asie a jeho historie sahá až do starověku. Jeho sílu využívali Řekové a Římané, ale i sám první středověký římský císař Karel Veliký. Kopr se používá k dochucení salátů, omáček, dresinků, zelí, polévek i okurek. Používá se ovšem i k léčebným účelům, a to již 5000 let. Co všechno umí?

Neutralizujte volné radikály

Vzhledem je takový nenápadný, takže by málokdo řekl, že kopr pomáhá antioxidačním molekulám připojit se ke škodlivým molekulám oxidovaným. Tahle rostlinka působí proti volným radikálům a oxidačnímu stresu.

Snižuje hladinu cholesterolu

Kopr je schopen snížit hladinu cholesterolu, pokud se podává v pravidelných dávkách. Pak krotí jaterní enzymy a hladinu glukózy v krvi. I tohle je dobrá zpráva.

Podporuje trávení

Kopr obsahuje velké množství fytonutrientů, jako je niacin, vláknina, měď, fosfor, vitamin B6, riboflavin, draslík a hořčík, které jsou prospěšné pro udržení celkového zdraví. Podporuje trávení a posiluje imunitní systém.

Pozitivně ovlivňuje psychiku

Mezi tradiční zklidňující prostředky patří meduňka nebo heřmánek. Na nervy však blahodárně působí právě i kopr, který vykazuje analgetické a antidepresivní vlastnosti. Řekli byste to do něj?

Je ochráncem plodnosti

Vědci si stojí za tím, že kopr způsobuje určité změny v ženském reprodukčním systému, které podporují produkci progesteronu a tím i plodnost, a to bez jakýchkoli významných vedlejších účinků. Plánujete-li tedy miminko, dopřávejte si častěji kulajdu nebo koprovou omáčku.

Příznivě působí při metabolickém syndromu

Pacienti s metabolickým dromem, který se projevuje sníženou schopností využívat glukózu (inzulinová rezistence), mají zvýšené riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění anebo diabetu 2. typu. Klinické studie potvrzují, že když se postiženým podává extrakt z kopru, tak po 12 týdnech dochází ke zlepšení zdravotního stavu.

Bojuje proti kvasinkám

Esenciální olej extrahovaný ze semene kopru léčí vaginální kandidózu, což je druh kvasinky, který někdy u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Tato mykóza je zejména častou příčinou nemocí a úmrtí u osob se sníženou imunitou.

Autorský článek

Další info: Health Benefits of Dill; 11 Health Benefits Of Dill; All You Need to Know About Dill 

Autor článku: Petra Chmelová