Vyrábíme, 10. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Esenciální olej tea tree, limetka nebo obyčejný dětský pudr? To jsou pomocníci, kteří absorbují vlhkost a zajistí vám celodenní pocit blažené svěžesti. Zkusíte je taky?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

V současné době jsou deodoranty a antiperspiranty neodmyslitelnou součástí každodenní hygieny, jenže spousta těchto produktů obsahuje hliník, což není právě nejzdravější přísada. Je totiž často spojován se vznikem Alzheimerovy choroby a hormonální nerovnováhou. Nechcete nic riskovat? Pak se po prostředku, jenž zabrání tělesnému zápachu, porozhlédněte ve svých domácích zásobách. Použít jde totiž klidně i tohle!

Limetka. Proč vlastně ne?

Limeta se od běžného citronu odlišuje zelenou barvou, menší velikostí i nižší mírou kyselosti. Ačkoli si kdekdo myslí, že najde uplatnění jen při přípravě koktejlů, salátových zálivek, moučníků nebo čajů, její pole působnosti sahá kupodivu i do kosmetiky. Pokud ji rozkrojíte a polovinou si potřete podpaží, máte o několikahodinovou příjemnou vůni i antibakteriální působení postaráno. Sluší se dodat, že toto ošetření v žádném případě neucpává potní žlázy. A to se o kupovaných přípravcích říct opravdu nedá… Co dalšího se jeví jako možná alternativa?

Esenciální tea tree olej. Ten svede divy

I olej získávaný z listů kajeputu střídavolistého se směle hlásí do služby. Chcete-li se udržet ve svěžesti celý den, můžete pár jeho kapek smíchat s destilovanou, popřípadě alespoň dvakrát převařenou vodou. Tekutinu pak přelijte do nějakého šikovného rozprašovače, čímž si hodně usnadníte aplikaci. Mimochodem, tu proveďte bezprostředně po sprchování.

Dětský pudr není jenom pro ty nejmenší

Dětský pudr, nebo chcete-li zásyp, by měl patřit do povinné výbavy každé domácnosti. Namítáte, že vaše ratolesti už jsou dávno odrostlé? To vůbec ničemu nevadí. Tento levný výrobek lze využít jako skvělý deodorant, který absorbuje vlhkost a zklidňuje podrážděnou pokožku. S klidným svědomím s ním můžete nahradit i suchý šampon nebo podkladovou bázi make-upu, přičemž funguje i jako parfém pro boty. Stačí ho nasypat do obou špiček.

Autorský článek

Další info: How to make your own natural homemade deodorant; Homemade deodorant that really works

Autor článku: Ivana Koutná