Jak na to, 10. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Mít krásně upravené a nalakované nehty s sebou nese i jistá rizika. Jedním z nich je, že náš lak občas nezůstane jen na nehtech či v lahvičce, ale vylije se i tam, kam by neměl. Co teď?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Skvrny od laku na nehty patří k těm opravdu odolným. Ale nikoli nezničitelným! Jak na ně?

Světlý koberec

Jako by světlé koberce takové katastrofy přitahovaly. Zvláště máte-li zálibu ve výrazných lacích. Jak skvrnu odstranit? Pozvěte si na pomoc bezacetonový odlakovač. A spoustu trpělivosti. Pomocí měkkého hadříku namočeného v odlakovači skvrnu jemně odstraňte.

Tmavý koberec

Odlakovač a tmavý koberec si rozhodně nerozumějí. Mohlo by se totiž stát, že společně s lakem odstraníte i barvu z koberce. A to by rozhodně k nápravě situace nevedlo (spíš naopak). Zkuste lak přestříkat alkoholem nebo lakem na vlasy. Pak vezměte papírovou utěrku a tekutinu vysajte. Opakujte tak dlouho, dokud lak nezmizí.

Textilie

Není nijak těžké otřít čerstvě nalakované nehty do oblečení, případně vylít lak na pohovku. Ovšem odstranit následky takové nehody je už o něco složitější. Ještě než se pustíte do práce s odlakovačem, zkuste na kousku dané látky účinky odlakovače (abyste neodlakovali barvu svého oblíbeného trička apod.).

Jestliže jsou barvy stabilní i s odlakovačem, pusťte se do díla. Ale co když si daná textilie a odlakovač nerozumějí? Pak zkuste lak na vlasy. Ani ten nepomohl? Bohužel vám nezbývá nic jiného než svěřit daný kus šatníku či nábytku profesionálům.

Dřevěné povrchy

Záludnost laku na dřevěné podlaze či nábytku spočívá v tom, že tradiční odlakovač může nadělat víc škody než užitku. Co teď? Ještě než lak zaschne, přestříkejte ho štědře lakem na vlasy. Nechejte asi 20 vteřin působit a setřete. Opakujte tak dlouho, dokud lakovou skvrnu ze dřeva neodstanete. Buďte trpěliví, nakonec se vše vyřeší. Poté dřevo ošetřete speciálním přípravkem nebo směsí olivového oleje s trochou citronové šťávy.

Vlasy

Bezmyšlenkovitě si dáte vlasy za ucho – a zjistíte, že lak na vašich nehtech se přesunul do vašich loken. Co teď? Jestliže už lak zaschl, nemáte jinou možnost než použít odlakovač (alespoň vždy vsaďte na bezacetonový). Až lak z vlasů odstraníte, propláchněte postižené prameny vodou a aplikujte výživný balzám.

Ještě lak na nehty ve vašich vlasech nestačil zaschnout? Pak si vystačíte s obyčejným olejem. Namočte v něm vatový tamponek a s jeho pomocí lak odstraňte. Vlasy pak jednoduše omyjte.

Autorský článek

Další info: How to Get Nail Polish off Just About Any Surface; How to Get Fingernail Polish Out of Wood Flooring and Furniture

Štítky: úklid

Autor článku: Petra Chmelová