Jak na to, 11. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Většina z nás se shodne, že úklid nepatří k našim nejoblíbenějším činnostem, a tak se snažíme trávit jím co nejméně času. Ten nám navíc ušetří i řada „vychytávek“, které z úklidu udělají snadnou záležitost. A bez chemie!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Znečištěný sporák

Připečená mastnota na sporáku? To je horor každého kuchaře. Obvykle povoláváme na pomoc ty nejagresivnější čističe a drhneme, až nás bolí ruce. Zkuste to příště jinak! Mastnotu ze sporáku vyžeňte zase mastnotou. Namočte papírovou utěrku či měkký hadřík v oleji a s ním připečenou mastnotu „rozpusťte“. Pak už jen všechno setřete hadříkem namočeným ve vodě se saponátem.

Znečištěná trouba

Není snad nikdo, kdo by rád čistil troubu. A tak se tomuto úkolu vyhýbáme, jak můžeme… Nejčastěji do doby, kdy už vnitřek trouby prakticky v ničem nepřipomíná prostor, kam byste chtěli dávat potraviny. Jak ji vyčistit bez chemie? Je to snadné – smíchejte 5 lžic sody s 5 lžícemi octa a přidejte 2 až 3 kapky běžného prostředku na mytí nádobí. Pastu naneste na znečištěná místa, nechejte působit (podle potřeby i 30 minut) a pak vše i s připálenými nečistotami setřete houbičkou.

Zacákaná mikrovlnná trouba

Čistit mikrovlnnou troubu je o něco snazší než troubu klasickou, ale i tak nám dokáže dát občas pořádně zabrat. Jak na ni? Jednoduše nalijte do misky (určené do mikrovlnné trouby) jeden díl vody a jeden díl octa, misku umístěte do trouby a zapněte na 3 až 5 minut. Poté stačí nečistoty jednoduše setřít hadříkem, půjde to úplně samo (jen pozor, voda s octem bude velmi horká, což se týká i páry v mikrovlnce).

Skvrna na pohovce

Máte-li na pohovce světlý povlak z mikrovlákna, je jasné, že si něco „užije“. Vidět je na něm prakticky každá menší skvrnka, a tak povlak pravidelně končí v pračce. Netřeba říkat, že to mu příliš nesvědčí (ostatně jako spoustě jiných textilií). Příště zkuste čerstvou skvrnu rychle postříkat alkoholem (v případě nutnosti třeba i vodkou nebo slivovicí) a vyčistit ji měkkým bílým hadříkem (pozor, barevný by v důsledku působení alkoholu mohl zanechat další skvrny). Po zaschnutí můžete zkusit místo ještě „vykartáčovat“ jemným kartáčkem (aby se oživila vlákna).

Skvrna na koberci

Potřebujete odstranit skvrnu z koberce? Pak – dokud je „čerstvá“ – smíchejte jeden díl octa a dva díly vody, nalijte do lahvičky s rozstřikovačem a směs nastříkejte na skvrnu. Překryjte vlhkým hadříkem a ten chvíli žehlete (asi 30 vteřin až minutu). Skvrna bude pryč!

Zašlé kohoutky

Lesklé kohoutky dokáží dodat naší koupelně či kuchyni téměř luxusní nádech (a navíc dokáží během chvilky vytvořit dojem naprosté čistoty). Ovšem skvrny od vody nebo vodního kamene umějí kohoutek proměnit v nikterak vábnou výbavu bytu. Jak na něj? Prostě vezměte citron, rozpulte ho a jednou z půlek kohoutek potírejte. Pak ho opláchněte čistou vodou a otřete měkkým hadříkem.

Zaprášená klávesnice

Naše klávesnice by mohla vyprávět, co vše se na ní skrývá. Existují sice speciální čističe na klávesnice, ale ani ty se občas nedostanou všude. Jak z toho ven? S prachem a drobnými nečistotami mezi písmenky vám pomůže obyčejný zubní kartáček.

Matné šperky

Že už se váš snubní prstýnek neblyští tak jako dřív? Pak vezměte zubní pastu a prsten s ní vyčistěte, opláchněte ho a vyleštěte měkkým hadříkem. Pokud byl šperk tak zašlý, že pasta na zuby nepomohla, zkuste pastu z vody a sody. Úspěch zaručen!

Autorský článek

Další info: 19 Natural Cleaning Tips; Our Editors’ 27 Best Cleaning Hacks

Autor článku: Petra Chmelová