Domov, 21. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Vybrat správnou barvu pro stěny našeho bytu je něco podobného jako vyhrát v loterii. Pokud nechcete jít na jistotu a natřít všechny stěny na klasickou bílou, budete pravděpodobně celé dny vybírat ve vzorníku. Při výběru byste měli zohledňovat i psychologickou stránku.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Odborníci totiž tvrdí, že každá místnost má svá barevná pravidla, kterých byste se měli držet. Myslete na to, že ve svém bytě budete trávit spoustu času a nevhodně vybraný odstín může výrazně zamávat s vaší psychikou a náladou. Která barva je pro jednotlivé místnosti vhodná?

Ložnice

Odborníci se shodují, že nejlepší barva pro kvalitní spánek je modrá. Ta je totiž úzce spojena s klidem a odpočinkem. Jen si představte ideální dovolenou – modré moře a nebe. Držte se ale spíše v tlumených odstínech, ideální je studená a světlá modrá. Pokud by byla ložnice příliš tmavá, špatně by se vám mohlo ráno vstávat.

Vyhněte se: Zapomeňte na tmavě fialovou, i když se vám může zdát, že je modré velmi podobná. Fialová vede podle většiny výzkumů k nejméně kvalitnímu spánku.

Domácí pracovna

Zelená barva je spojena s kreativním myšlením a perfektně vás připraví na práci. Opět to má souvislost s přírodou a našimi myšlenkami. Většina z nás si chodí vyčistit svou mysl do přírody, která je plná uklidňující zelené. Ta na stěnách ve vás vzbudí pocit čisté mysli a vám pak půjde práce jedna radost. Opět platí, že barva by neměla být příliš výrazná a rušivá. Ideální je světle zelená v odstínu šalvěje.

Vyhněte se: Červená vám práci rozhodně neulehčí. Většina z nás ji má spojenou se školou, kde se červená objevovala na židlích a lavicích a to ke klidnému pracovnímu prostředí prostě nepřidá. Navíc je velmi agresivní a rušivá a špatně se při ní soustředí.

Kuchyň

Tady si můžete s barevnou škálou vyhrát. Kuchyň je místo, kde se lidé rádi setkávají, povídají si, pořádají večírky s přáteli, takže výraznější barva jí rozhodně neuškodí. Teplejší a sytější tóny povzbudí chuť k jídlu, studené tóny naopak chuť tlumí, takže je na vás, jaký efekt požadujete.

Vyhněte se: Zelenožlutá barva kuchyni nesvědčí. Zatímco žlutá je nejoblíbenější barvou v kuchyních, ta s nádechem zelené ve vás bude akorát evokovat zkažené jídlo – a to nikdo v kuchyni nechce.

Koupelna

Bílá barva je sice spojována s čistotou, někdy ale může působit v kombinaci se studených osvětlením příliš ostře. Pokud chcete čas v koupelně trávit rádi, zkuste světlou růžovou, která je velmi lichotivá pro všechny odstíny pleti. Dokonce se můžete cítit i tepleji, když vylezete ze sprchy.

Vyhněte se: Zapomeňte na neonové a výrazné barvy, koupelny bývají většinou malé a nikdo nechce vstoupit do místnosti, která ho pohltí. Takové barvy jsou navíc velmi nelichotivé, takže každý pohled do zrcadla pro vás bude utrpením.

Obývací pokoj

Jedná se o víceúčelový prostor, ve kterém odpočíváme, jíme, pracujeme, setkáváme se s přáteli, takže tady je výběr nejvíc složitý. Možná máte pocit, že právě tady si můžete s barvami vyhrát, ale opak je pravdou. Obývací pokoj vyzařuje sám od sebe spoustu pozitivní energie, takže výrazná barva by ji mohla zbytečně přebít. Zkuste jemné odstíny béžové a barvy obýváku dodejte na doplňcích a nábytku.

Vyhněte se: Černá a tmavě šedá do obýváku nepatří, pokud nechcete upadnout do depresí a melancholie. Jestli máte šedou přece jenom v oblibě, vymalujte s ní jen malý kousek stěny, u které si uděláte například čtecí koutek.

Autorský článek

Další info: The Best Color to Paint Every Room, According to Real Estate Agents; 30 Failproof Paint Color Ideas For Every Room in Your House

Štítky: malování

Autor článku: Petra Chmelová