Jak na to, 23. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Jakmile začne chladné počasí, bojujeme s rýmou či kašlem nejen my dospělí, ale i naše děti. Jak účinně podpořit jejich imunitu? Vsaďte na staletími prověřený postup, kterým je otužování. Jak na něj a čím tak prospívá?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Nikdy není pozdě s otužováním začít. Ale pozor –nemělo by být jen nahodilým jednáním, ale životním stylem!

Otužování jako způsob života

Samozřejmě nikdo si pod otužováním miminek nepředstavuje jejich koupání v ledové řece. U malých dětí se jedná spíše o „vklouznutí“ do určitého způsobu života. Váš životní styl vaše potomky rozhodně ovlivní. Pokud i vy jako rodiče dodržujete základní principy otužování, máte vyhráno. Bez pravidelnosti a důslednosti nelze ale výsledku dosáhnout. A také dbejte na postupné zvyšování náročnosti „otužovacích procedur“. Otužováním máte možnost zvýšit u svého dítěte imunitu a připravit ho nejen na chladnější roční období, ale také na kontakt se všemi možnými bacily, které kolem nás číhají.

Vrstva sem, vrstva tam

Děti oblékejte stejně jako sami sebe a vrstvěte. U větších dětí je dokonce lepší dávat o jednu vrstvu méně – žádné dítě totiž jen tak v klidu nechodí, ale pobíhá, poskakuje a i tím si vytváří teplo. Miminkům, která pouze leží, jednu vrstvu naopak přidejte a u novorozenců mějte vždy v pohotovosti čepičku.

Pokud teploměr ukazuje stále ještě plusové, ale již jednomístné hodnoty, nesahejte hned po zimních bundách a zateplených kalhotách. Nezapomeňte, že sníh i mráz ještě přijde, a teprve nastane čas pro tyto kousky oblečení. Pokud stále trpíte pocitem, že dítě není dostatečně oblečené, radí maminka čtyř dětí a zakladatelka dětského klubu Štěpánka Štrougalová uvařit na výlet horký čaj, díky kterému budete mít jistotu, že se dítě při osvěžení prohřeje.

Jak je to s topením

Přes den se snažte v místnostech udržovat teplotu vzduchu mezi 20 °C až 22 °C, na spaní je pak ideální teplota vzduchu kolem 18 °C. A nemusíte hned svého drobečka učit spát v zimě s otevřeným oknem. Klidně mu dopřejte usínání v teplých peřinkách a až po usnutí kombinujte vypnutí topení a otevřené okno. Pokud můžete načasovat spínače na topení, využívejte možnost spustit topení v časných ranních hodinách, aby se vaše dítě probouzelo do teplejší místnosti. Určitě to zpříjemní ranní buzení.

Nejen ve vodě, ale i na vzduchu

Vzduchová koupel je už dnes ustálený pojem. Dopřejte svým dětem nahaté otužovací chvilky. Domluvte si rituál: Před večerním koupáním je nechte, ať se svléknou donaha či prádla a mohou uklízet hračky – je to nenásilná forma otužování. Vzduchem můžete krásně otužovat i miminka, když je necháte při přebalování pět minut nahé při pokojové teplotě. Dopřejte si v tuto dobu s nimi chvilky mazlení a povídání.

Pozor na suchý vzduch

Suchý vzduch v místnosti dokáže opravdu potrápit. A přitom stačí tak málo. Mokrý ručník na topení. Určitě nezapomeňte ručník řádně vymáchat ve vodě, ať vypařováním nedostáváte do vzduchu zbytky pracího prostředku a aviváže. Platí pravidlo, že vlhkost vzduchu v místnosti by měla být 45–65 %.

Jak otužovat při koupání

Otužování vodou je nejpřirozenější způsob otužování. U koupání a otužování miminek je vhodné mít v koupelně i v místnosti po koupání tepleji. Chladnější vzduch „zařiďte“, až miminko usne. Dětem starším dvou měsíců doporučuje Štěpánka Štrougalová po týdnu snížit teplotu vody o půl stupně až na 34 °C, děti starší dvou let na konci koupání osprchujte chladnější vodou – ale nemusíte hned ledovou!

Vsaďte na čerstvý vzduch

Nebojte se v průběhu dne často větrat. Pozorně dbejte na to, aby v místnosti bylo chladno, ale nikoliv průvan – tomu se naopak snažte zabránit.

Na procházku i v zimě

Pobyt na vzduchu by se měl stát nedílnou součástí našeho všedního dne. Odborníci doporučují strávit pohybem na čerstvém vzduchu minimálně tři hodiny denně. Ano, v zimě je situace kvůli nízkým teplotám komplikovanější a vždy je nutné přihlédnout k věku dítěte. Obecně je pediatry schvalovaná vycházka do teploty  -5 °C, pro děti starší tří měsíců není problém ani -10 °C a v kočárku s hlubokou korbou dokážete udržovat teplo opravdu velmi jednoduše.

Je mu zima?

Nenechte se zmást chladnými ručkami. Obecně platí, že miminka mívají chladnější končetiny i nosík. Množství oblečení tedy určitě neřiďte podle těchto částí těla. Teplotu tělíčka zkoušejte na zadní straně krčku, na předloktí či na přední straně pod tričkem. Příjemně teplé suché tělíčko vám signalizuje dobré oblečení, zpocené příliš mnoho vrstev. Můžete se také řídit barvou obličejíčku. Zdravě růžový je naprosto v pořádku, červené skvrny už signalizují poplach, barva do fialova je naprosto nepřípustná, varuje Štěpánka Štrougalová.

Zdroj: TZ Baby Club Juklík

Autor článku: Petra Chmelová