Domov, 23. 1. 2023

Foto: Shutterstock

Důraz na přírodní materiály, zemité odstíny, minimalismus i míchání stylů – to jsou trendy, které se v domácnostech prosazují už nějakou dobu, ale v letošním roce se dostanou ještě více do popředí. Už dávno odzvonilo uniformním bílým interiérům a u bydlení je kladen důraz spíše na osobitost, pohodlí a harmonii.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Proto nešlápnete vedle, pokud zvolíte dřevěné dekory nábytku, masivní dřevo, bavlněné či lněné textilie a tlumené zemité tóny, přičemž v roce 2023 bude velmi moderní hlavně šedobéžová barva taupe.

Obklopení přírodou

Aktuální trendy dávají zelenou všemu přírodnímu. Designeři prosazují přístup „inside outside“, který se snaží dostat exteriér do interiéru. Pokud chceme být skutečně obklopeni přírodou, není lepší cesta, než sáhnout po dřevu, které prostor hezky zútulní a zateplí. Skvěle vypadá v kombinaci s bílou a zemitými odstíny.

Nemusí to však znamenat, že nemůžete dát prostor i výrazným energickým barvám. Zajímavé solitérní prvky v kontrastních odstínech dokážou celý prostor udělat osobitější. Nejvíce vyniknou právě s neutrálním pozadím, a proto je potřeba držet se dvou až tří základních jemných barev, které vytvoří harmonický základ.

V hlavní roli dřevo

Co se týče nábytku, očekává se v příštím roce ještě trochu větší odklon od velmi oblíbeného bílého dekoru.

Pozorujeme čím díl větší zájem o nábytek s dřevěným dekorem. Populární je zejména dub,“ uvádí Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti nabízející nábytek, a zároveň dodává: „Nabízíme samozřejmě i masivní nábytek, který zákazníci vyhledávají zejména pro dlouhověkost a přírodní kresbu, kterou dnes ale lze najít i u některých dekorů laminovaného MDF s 3D efektem.

A co doplňky?

Příklon k přírodě se však vedle nábytku týká i všech doplňků, pomocí kterých můžete svůj domov oživit a dát mu tvář, která vyhovuje vašemu vkusu. Textilie, nádobí i drobné dekorace jsou sice jen detailem v měřítku celé místnosti, ale na střídmém podkladě může nejvíce vyniknout jejich sytá barva nebo výrazná struktura, která dodá celému pokoji hloubku a punc originality.

Vždy však mějte na paměti, že méně je někdy více a s výraznými detaily to nepřehánět. Neotřelý vzhled může dodat i mix několika stylů. Zajímavě vypadá třeba fúze bohémského a industriálního stylu, ale nebojte se zapojit i svou fantazii zapojte i třeba provensálský či skandinávský prvek.

Zdroj: TZ ASKO – NÁBYTEK

Autor článku: Andrea Veselá