Domov, 11. 2. 2023

Foto: Shutterstock

To, že barvy mohou ovlivnit naši psychiku, náladu i výkonost, není žádnou novinkou. Učení feng-šuej vám prozradí, jak si pomocí barev vytvořit útulný domov. Každá barva má svůj význam a energii. Víte, jaká barva je pro jednotlivé místnosti vhodná a jak působí?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Barvami jsme obklopeni celý den a je jen na nás, na které barevné vlně se necháme unášet. Nenechte se vtáhnout do depresí a rozjasněte i vy svůj příbytek. Jaká barva bude ta pravá pro vás a co o vás prozrazuje?

Bílá barva

Bílá barva je bez pochyby symbolem čistoty. Zároveň podle feng-šuej i nevinnosti a dokonalosti, je to zkrátka barva začátku a konce všeho. Výhodou bílé barvy je, že rozzáří a opticky zvětší každou místnost. Je mimořádně vhodná pro místnosti, kde je málo denního světla. Velmi dobré uplatnění má v kuchyni, koupelně a do jisté míry i v dětském pokoji.

A kdo si podvědomě vybírá tuto barvu? Bílou mají v oblibě svědomití, upřímní a logicky přemýšlející lidé.

Žlutá barva

Tato zářivá barva je podle feng-šuej barvou rozumových schopností a současně branou k novým informacím. Žlutá barva stěn pomáhá dobrému proudění energie, podporuje myšlení, dokážeme se při ní lépe soustředit, příjemně se při ní bavíme a komunikujeme, máme optimističtější pohled na svět.

To všechno jsou vlastnosti, kvůli kterým je žlutá barva mimořádně vhodná do pracovny či obývacího pokoje. Zároveň má schopnost pomáhat při nízkém sebevědomí a studu, zlepšuje náladu a přivolává radost a smích.

Oranžová barva

Tato barva zbavuje lidí obav a depresí. Je to skvělá volba pro obývací pokoj, podpoříte v něm pocit pohody a dobré nálady.

Lidé, kteří mají v oblibě tuto barvu, jsou hrdí a nezávislí. Také bývají velmi kreativní a milují svobodu.

Růžová barva

Feng-šuej nás učí, že růžová barva je barvou něžnosti, laskavosti a snění. Pokud patříte k milovníkům růžové, dobře uděláte, pokud si ji vyberete pro svou koupelnu či předsíň. Přestože tato barva sama o sobě působí velmi něžně, spojuje v sobě energie červené a bílé barvy.

Lidé, kteří se rádi obklopují růžovou, nesnášejí násilí a krutost a rádi by žili v pohodlném světě podle svých představ na růžovém obláčku. Tito lidé potřebují mít vedle sebe silného a současně laskavého partnera, při kterém by mohli žít bez obav a strachu a na kterého se mohou ve všem spolehnout.

Červená barva

Červená je symbolem nejen vášně, ale primárně životní energie. Možná vás to zaskočí, ale do ložnice se zas tak moc nehodí. S červenou se musí pracovat opatrně. Ačkoliv má sílu podněcovat, stimulovat a přitahovat opačné pohlaví, pokud to s ní přeženete, její efekt je opačný. Pokud je červené barvy příliš nebo je použita nevhodně, může vyvolávat neklid, nervozitu, agresivitu, a dokonce i bolesti hlavy. Pokud ji chceme použít v uzavřené místnosti, měli bychom tak učinit pouze v takovém případě, kde je žádoucí zvýšené proudění energie.

Pokud ji skutečně chcete použít do ložnice, je dobré ji kombinovat s další jemnější barvou, nejlépe bílou. V útulné ložnici je lepší zvolit červené doplňky než rudé stěny.

Fialová barva

Fialová barva je velmi silná a mají ji v oblibě lidé, kteří mají sklon k věcem záhadným a tajemným. Je třeba ji používat velmi rozvážně, protože je to barva velké moudrosti, dobra a lásky. Pokud patříte k těm, co rádi meditují a cítíte potřebu se hluboce zamýšlet nad různými věcmi, v tom případě je fialová ideální barvou pro místnost či prostor, kde se zabýváte takovouto činností.

Pokud byste však hledali vhodnou barvu pro váš pracovní koutek, zvolte si raději jinou. Jemné tóny fialové, jako je například levandulová, můžete použít i do ložnice.

Modrá barva

V tomto případě je důležité, zda jde o světle modrou nebo tmavomodrou barvu. Podle feng-šuej bleděmodrá barva symbolizuje klid a smíření. Navozuje pocit rovnováhy, vybízí nás ke klidu a odpočinku. Světle modrou barvu mají rádi lidé, kteří jsou tak trochu nerozhodní. Tato barva vytváří a šíří dobrou energii. Uplatnění najde v koupelně i ložnici. A pokud hledáte vhodnou barvu na ložní prádlo, bleděmodrá je skvělou volbou.

Tmavomodrá napomáhá realizaci přání, inspiraci a posiluje spravedlnost. Tuto barvu mají v oblibě oddaní a přátelští lidé. Zároveň si můžete být jisti, že máte čest s upřímným a spravedlivým člověkem. Je to barva vhodná do pracovny či do pracovního koutku.

Zelená barva

Tato barva symbolizuje harmonii a vyváženost. Je to barva živé přírody, její harmonie, neustálého vývoje a přirozenosti. Zelená barva je neutrální a lze ji úspěšně použít v jakékoli místnosti.

Lze při ní vařit, relaxovat nebo pracovat. V obklopení zelené se budete cítit vždy příjemně.

Hnědá barva

Hnědou barvu si vybírají lidé, kteří mají rádi svou rodinu, tradice a stabilitu. Upřednostňují klid a spolehlivé zázemí, kladou důraz na zdraví své i své rodiny. Ti, kteří mají rádi hnědou barvu, dělají vše s citem a nesnášejí shon.

Pokud máte rádi hnědou barvu, velmi příjemně působí na nábytku, doplňcích, ale i na sedací soupravě.

Šedá barva

Máte rádi šedou barvu? V tom případě patříte k těm, kteří o sobě neradi zbytečně mnoho prozrazují. Raději jsou nenápadní, neutrální a možná i díky tomu se jim podaří často získat to, po čem touží. Tato barva není ani světlá, ani tmavá, nikoho nedráždí ani neprovokuje.

Výborně se kombinuje s jinými barvami. Vhodná je například kombinace bílé a šedé, která zklidňuje. Zajímavé nálady však lze vyvolat i kombinací šedé s různými jinými barvami.

Černá barva

Lidé, kteří mají rádi černou barvu, bývají často velmi sebevědomí a rozvážní, ale často si ji vybírají i ti, kteří se zklamali, truchlí nebo zkrátka nemají dobrou náladu. Černá barva podle feng-šuej symbolizuje věci skryté, záhadné a nepoznané.

Černá barva na oblečení vzbuzuje autoritu a určitou nezávislost. Pokud jde o interiér, černá určitě není vhodná barva na stěny. Je to barva skvělá spíše na doplňky, které zaručeně vyniknou.

Další info: The Meanings of Major Colors in Feng Shui; This Is What Each Color Means In Feng Shui

Autor článku: Bára Tomášková