Jak na to, 12. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Jak docílit dokonale vypraného prádla, aniž bychom museli utrácet tisíce za novou pračku nebo ty nejdražší prací prostředky? Stačí pár triků a vaše svršky i spodky budou zase jako nové!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Naučte se třídit

Každý z nás zná klasické třídění podle barev. Nemusíte mít ale kategorii pro každý z odstínů barevného spektra, úplně si vystačíte se čtyřmi základními – bílým prádlem, červeným, tmavým a světlý. Věřte, že se nic nestane, pokud modré triko budete prát se zeleným nebo hnědým.

Vyplatí se také řídit se údaji od výrobce. Zaměřte se na citlivější materiály, oddělte, co bude nutné vyprat v ruce nebo odnést k chemickému čištění.

Správně naplněná pračka

Aby se prádlo pořádně vypralo, musí se v pračce třít o sebe (pozor ale na prádlo z příliš jemného materiálu, jemuž by toto tření mohlo ublížit – vždy jej dávejte do pračky v síťce). Jestliže naplníte pračku příliš málo, prádlo v bubnu nepřijde tolik do kontaktu. Pokud ale pračku naopak přeplníte, způsobíte, že se jednotlivé kousky otáčejí v jednom velkém balíku, aniž by se jakkoli pohnuly. V obou případech je výsledkem nedostatečné vyprání. Kromě toho také snižujete životnost pračky.

Více prášku neznamená čistší prádlo

Spousta lidí je přesvědčena, že čím více pracího prostředku (ať už prášku nebo gelu) při praní použije, tím dokonaleji bude prádlo vypráno. Jenže taková úměra tady neplatí! Dodržujte proto dávkování, jež doporučuje výrobce pracího prostředku. Mimochodem, pokud perete bílé prádlo, můžete nahradit prací prášek například sodou. Má bělicí účinky, dobře odstraňuje pachy i skvrny a navíc působí proti vodnímu kameni v pračce.

Mimochodem, to samé platí i o dávkování aviváže. Doporučená dávka zajistí, že prádlo bude krásně vonět a bude jemné a měkké. Větším množstvím její účinek nezvýšíte! Také aviváž má svou „přírodní“ alternativu – obyčejný ocet. Účinkuje proti pachům, oživí barvy, bílé prádlo vybělí (nebojte, prádlo po něm rozhodně nebude cítit).

Méně otáček, méně energie

Také ždímáním můžete výrazně ušetřit. Jen musíte vědět, jak na to. Pokud nutně nepotřebujete prádlo co nejrychleji suché, nastavte ždímání na nižší počet otáček. Při ždímání se nespotřebuje tolik elektřiny, navíc se vám prádlo bude i lépe žehlit (a opět ušetříte za elektřinu) – při ždímání na vysoké otáčky se prádlo mnohem více zmačká.

Vsaďte na čerstvý vzduch

Vůbec není nutné utrácet za sušičku prádla! Pokud máte tu možnost, sušte prádlo na vzduchu. Nejenže je to zcela zdarma, ale navíc bude prádlo krásně svěží a voňavé. Pokud sušíte na slunci, pamatujte, že na bílé prádlo je skvělý pomocník (dokáže jej pěkně vybělit), ale barevné prádlo na něm rychle bledne.

Další info: 14 frugal ways to save money on laundry; 10 Ways to Save Money on Laundry

Autor článku: Petra Chmelová