Domov, 14. 2. 2023

Foto: Shutterstock

Ne každý z nás může či chce bydlet ve stometrovém bytě, kde se pohodlně ztratí i čtyřčlenná rodina. Patříte-li mezi vlastníky či nájemce bytu menších rozměrů, dejte si pozor, abyste jej při zařizování opticky ještě více nezmenšili!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Jaké chyby malým bytům neprospívají?

Příliš nábytku

U malých bytů platí, že čím méně nábytku, tím lépe. Ano, i vy potřebujete úložné prostory, ale musíte na ně chytře. Žádný masivní a příliš výrazný nábytek, žádné stěny obložené knihovnami, skříněmi a policemi ze všech stran. Opticky byste si ubrali prostoru a byt by působil stísněným dojmem.

Mnoho barev

Jistě, barvy dokáží s prostorem udělat zázraky, ale bohužel ho dokáží i zcela „pohřbít“. Laďte svůj byt spíše do světlých, neutrálních tónů a s výraznými odstíny spíše šetřete. Využijte je na doplňky, které byt ozvláštní, ale opticky mu neuberou na rozloze.

Spousta suvenýrů

A dekorací a lapačů prachu… Většinou k nim sice máme nějaký citový vztah, ale pro malý byt je většina z nich luxusem, který si nemůžeme dovolit – nejenže zabírají spoustu místa (a to bychom mohli využít lépe), ale navíc byt opticky zmenšují.

Těžké závěsy

Pokud nebydlíte na samotě nebo hodně vysoko, takže se k vám žádné zvědavé oko skrz okna nedostane, záclony vlastně nepotřebujete (bez nich se prostor opticky zvětší). Ovšem závěsy jsou něco jiného – většina z nás je ocení hlavně v ložnici, když chce spát. Nekupujte ale příliš těžké a tmavé závěsy, jinak i z celkem prostorné místnosti uděláte miniaturní kobku. Vsaďte na lehké materiály a světlé barvy!

Málo světla

Světlo je váš spojenec, pokud zápasíte s každým centimetrem ve svém bytě! A tak si ho do něj pusťte co nejvíc. Pokud se nemůžete spoléhat na to přirozené (které je samozřejmě nejlepší), jež k vám proudí velkými okny, pomozte si umělým. Lepší než jeden lustr s extra silnou žárovkou, ze které mohou bolet oči, je pořídit si několik menších zdrojů osvětlení.

Designový nábytek

Nábytek, který je spíše uměleckým dílem než „užitkovým zbožím“, vyžaduje prostor, aby opravdu vynikl. A pokud mu ho nemůžete poskytnout, je to škoda. Navíc si opticky ubíráte prostoru, protože všechny pohledy budou upřeny k oné „nábytkové dominantě“.

Zdroje: 10 Decorating Mistakes That Make Your House Look Smaller; 23 Terrible Home Design Mistakes That Shrink Your Space

Autor článku: Petra Chmelová