Domov, 22. 2. 2023

Foto: Shutterstock

I když máte na první pohled dokonale vysmýčeno, pokud byste se zamysleli opravdu pořádně, nejspíš byste našli pár věcí, kterým nevěnujete s vysavačem či prachovkou takovou pozornost, jakou by si zasloužily. Máme pro vás pět míst, na která při úklidu zapomínají i ty nejlepší hospodyňky.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Tak schválně, kdy naposledy se čistili tyto předměty?

Matrace

Ložní prádlo jistě vyměňujete pravidelně, ale kdy jste si naposledy důkladně vyluxovali a vyvětrali matraci, vyprali ochranný obal a vytřeli prach pod postelí? Nečistotu a případně pach z matrace odstraníme použitím jedlé sody smíchané s vodou a pár kapkami éterického oleje. Tento roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte na matraci. Nechte působit alespoň hodinu a poté důkladně znovu vysajte.

Pokojové rostliny

Rostliny sice čistí vzduch, ale pokud jsou pokryté vrstvou prachu, mnoho služby neudělají. Nezapomínejme jim pravidelně čistit listy od prachu, aby moly dýchat a byly hezčí. Menší můžete jednoduše osprchovat, větší otřít hadříkem anebo alespoň „oluxovat„.

Klávesnice, dálkové ovladače, displeje, vypínače, kliky, úchytky

Dotýkáme se jich několikrát denně, a ne vždy právě s hygienicky čistými rukama. Právě na těchto místech se hromadí množství nečistot, mastnoty, ale i bakterií a virů, které mohou být potenciálně škodlivé. Při úklidu bychom na ně neměli zapomínat, obzvláště v době pandemie. Všechny tyto předměty byste měli čistit dezinfekčním přípravkem nebo antibakteriálním vlhčeným ubrouskem. A popravdě – čím častěji, tím lépe.

Digestoř a ventilátor v koupelně

Digestoř, který používáte, nemusí být už vůbec funkční kvůli usazeninám a mastnotám, které se na filtru zachycují. Přečtěte si návod na jeho údržbu a vyměňte filtr.

Nezapomínejte ani na ventilátor na toaletě a v koupelně. Ty bývají dokonce nečištěné celá desetiletí. A přitom se jedná o místa, kde se zachycují nejrůznější mikroorganismy, které se snadno šíří do vzduchu.

Předměty, které používáme k úklidu

Zní to sice paradoxně, ale hodně nečistot zůstává právě na předmětech, které používáme na čištění – na kartáčích, houbičkách, hadříkách, prachovkách, utěrkách, mopech, vysavačích a tak dále. Po úklidu je jim třeba věnovat pozornost, abychom odstranili bakterie a jiné mikroorganismy. Pomoci vám v tomto případě může dezinfekční sprej, nebo je můžete namočit do roztoku octa a vody v poměru 1:1.

Další info: 64 Things Everyone Always Forgets to Clean; 50 Places People Forget to Clean- A checklist for cleaning house

Autor článku: Petra Chmelová