Zahrada, 10. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Alobal neboli hliníková folie je všestranným pomocníkem nejen v domácnosti, ale i na zahradě. Máme pro vás hned několik tipů, které vás přesvědčí, že alobal by rozhodně neměl chybět v žádné zahrádkářské výbavě.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Alobal využijete na zahradě od jara až do zimy. Nevěříte?

Podpoří klíčení semen

Jaro přeje výsadbě, tak proč si práci trošku neulehčit a semínka nepopohnat k růstu pomocí alobalu? Budete potřebovat jen krabici od bot a alobal. Krabici vystelte alobalem, lesklou stranou ven, a nechte přibližně 5centimetrové přesahy. Na dně udělejte několik děr skrz, aby mohla odtékat přebytečná voda. Nasypte do krabice substrát přibližně do poloviny a můžete se pustit do setí. Takto připravenou krabici dejte na světlé místo a za pár dní uvidíte první výsledky.

A jak alobal pomůže? Alobal na spodní straně udržuje semínka pěkně v teple. A ten přesahující zase pěkně rovnoměrně odráží sluníčko a semínka tak pěkně vzejdou.

Ochrání zeleninu před slimáky

Bojujete v zahradě se slimáky? Máme pro vás jednoduchý návod, jak jim znepříjemnit život. Stačí, když kolem zeleniny dáte do zeminy proužky silnějšího alobalu. Utrhněte si požadovanou délku alobalu, složte ho tak, aby vám vzniknul silnější pruh, a ten vsuňte do země a nechte i část vyčnívat. Alobal odradí slimáky i ostatní druhy nenasytných škůdců, a navíc bude rovnoměrně odrážet sluneční paprsky na vaši úrodu.

Odradí ptáky

Možná už jste viděli zahrádku, kde na stromech visí stará cédéčka. Věřte, že se majitelé nezbláznili, Všechno, co se leskne, totiž odhání nenasytné ptáky. Na menší stromky či keře, jako jsou například rybízy a angrešty, stačí navěsit několik proužků alobalu a ptáci se jim vyhnou obloukem.

Ochrání stromy před korní spálou

Korní spála je choroba stromů, která postihuje jihovýchodní stranu mladých stromků. Nejčastěji jsou postiženy právě ovocné stromy, dále také lípy, javory, duby, a dokonce i vrby.

Proti korní spále může pomoci i obyčejný alobal. V tomto případě obalujeme mladé kmínky na zimu několika vrstvami alobalu. Na jaře pak alobal odstraňte. Korní spála vzniká za teplých zimních dní, kdy se pod vlivem slunečních paprsků probudí pod kůrou část přezimujících buněk. A jakmile přijde noční ochlazení, tyto buňky odumírají, čímž je poškozen celý strom a mladý kmínek to dokáže zcela zahubit.

Nabrousí nůžky

Až vám příště zbude použitý alobal, pak s těmito zbytky můžete snadno nabrousit zahradnické nůžky. Alobal uhlaďte, párkrát přeložte jako papír a začněte stříhat. Po nastřihání přibližně osmi proužků by měly být nůžky nabroušené.

Další info: Gardening With Foil: How To Recycle Tin Foil In The Garden; 7 Ingenious Aluminum Foil Uses in the Garden

Autor článku: Bára Tomášková