Zahrada, 13. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Všichni víme, že zahradničení, byť jen na terase či balkoně, má na lidskou psychiku pozitivní vliv. Práce s půdou a rostlinkami spolehlivě zbaví stresu a vykouzlí dobrou náladu. Ovšem tento efekt můžete ještě znásobit – vysazením těch správných rostlin!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Které antistresové květiny by vám na záhonech či v květináčích neměly chybět?

Oregano

Neboli česky dobromysl – bylinka, která se hodí nejen na pizzu, ale díky látkám a silicím, jež obsahuje, pomáhá ulevovat od úzkostí, smutků a vyčerpání.

Jak ho pěstovat: Podobně jako ostatní bylinky je i oregano velmi nenáročné a zvládnou ho vypěstovat i úplní začátečníci. Nepřehánějte to se zálivkou (nechejte půdu v květináči či na záhoně vždy vyschnout) a dopřejte rostlině dostatek slunečních paprsků.

Slunečnice

Slunečnice

Tahle květina vás potěší nejen svou krásou, ale slunečnicová semena obsahují fenylalanin, přírodní antidepresivum, jež vám zaručeně zvedne náladu.

Jak ji pěstovat: Semena patří do země až po posledních mrazících (případně rostlinu předpěstujte doma v květináči). Slunečnice milují slunce (jak napovídá název) a nejsou ani nijak náročné na zálivku.

Heřmánek

Potíže s usínáním a zvládáním stresu? Pak zasaďte heřmánek! Čaj z jeho květů (čerstvých i sušených) vás totiž pošle do říše snů rychle a spolehlivě.

Jak ho pěstovat: Heřmánku se daří ve větších květináčích. Je velmi nenáročný na péči – prostě jej zasejte, občas zalívejte a užívejte si jeho elegantních bílých kvítků, které vám domů přinesou kousek louky.

Levandule

Levandule

Na našem seznamu nemohla chybět. Tahle bylinka uklidňuje už svou vůní a proti stresu je váš nejlepší spojenec. Hodí se do čajových směsí pro snadné usínání a dokáže skvěle dochutit i některé pokrmy (včetně masa).

Jak ji pěstovat: Levandule miluje slunce, má ráda písčitější půdy a rozhodně kolem ní nemusíte skákat s konví vody. Po odkvětu ji ostříhejte a na zimu raději přikryjte, aby nepodlehla středoevropským mrazům.

Mangold

Tahle zelenina je na českých zahradách poměrně neobvyklá, ale rozhodně byste jí měli dát šanci! Je totiž skvělým zdrojem hořčíku, minerálu, který dodává energii a zlepšuje náladu.

Jak ho pěstovat: Mangold si libuje na záhonech s dostatkem slunečního světla. Sázet ho můžete od konce jara až do podzimu. Otrhávejte vždy vnější listy, abyste nezahubili celou rostlinu. Mimochodem, bude spokojený i s místem v truhlíku či květináči.

Cherry rajčátka

Žena zalévá zeleninu

Zelenina na parapet

Rajčata obsahují lykopeny, látky, jejichž nedostatek byl v některých výzkumech asociován s depresivními stavy. A tak není divu, že vám pár rajčátek vykouzlí úsměv na rtech.

Jak je pěstovat: Cherry rajčata můžete zasadit klidně jen do květináče, ale i na záhon. Zajistěte jim dostatečnou zálivku a slunné stanoviště. Občas je přihnojte a máte vystaráno.

Další info: The five flowers that experts claim can reduce stress; 7 plants that help to reduce stress

Autor článku: Petra Chmelová; Foto: Shutterstock