Usnadněte si, 16. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Čistit sklo pomocí bílého octa, vanilkového pudingu nebo kopřivového šamponu? A proč vlastně ne, vždyť se to ani v nejmenším nevylučuje! Přesvědčíte se na vlastní okna?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Co si budeme vykládat, mytí oken nepatří mezi nejoblíbenější domácí práce. Jenže bohužel, samo se to neudělá a kdo nevyužije služeb úklidové firmy, ten se občas musí „obětovat“. Jak si práci co nejvíce usnadnit? Zaměstnejte tyhle prostředky a půjde vám to jako po másle!

Bílý ocet, parťák k pohledání

Přestože na „klasický“ ocet nedá dopustit většina lidí, ani schopnosti toho bílého rozhodně nepřijdou vniveč. Dokáže totiž odpudit hmyz, rázně zastaví škytavku, opraví škrábance na dřevěném povrchu, a v kombinaci s cukrem prodlouží životnost květin. Tím to ale ještě nekončí, protože seznámíte-li ho s citronovou šťávou, získáte báječné čistidlo nejen na skleněné tabule, ale i na podlahy, toaletní mísy, kuchyňské dřezy, vany, kachličky a sprchové kouty. Tenhle všestranný parťák vás nikdy nezklame!

Vanilkový puding. Víc než jen dezert

Potrpíte si na sladké? Pak si možná čas od času připravíte vanilkový puding, který s ovocem potěší nejednu chuťovou buňku. Kdo by to byl řekl, že i tenhle „obyčejný“ prášek nablýská okna a zbaví je šmouh, že? Stačí ho vmíchat do pěti litrů teplé vody a nechat pár minut působit. O zbytek úspěšné „mise“ se postará suchý hadřík a pár pohybů rukou.

Kopřivový šampon. A to jako vážně

Vnitřně se listy, natě i kořeny kopřivy užívají ke zlepšení látkové výměny a na celkové posílení organismu. Zároveň detoxikují krev od škodlivých látek, zlepšují činnost slinivky břišní a snižují hladinu cukru v krvi. Nelze nezmínit, že také spolehlivě léčí kašel, bolesti hlavy, anémii, astma, zápal plic, bronchitidu a kloubní potíže. Tato žahavá bylinka našla uplatnění i v kosmetice, neboť je přidávána do celé řady produktů. Jedním z nich je šampon, který kromě toho, že eliminuje výskyt lupů a současně mírní nadměrné maštění, také dokonale umyje okna. Přidáte jeho menší množství do kbelíku vody?

Autor článku: Petra Chmelová