Jak na to, 18. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Pokud vybíráte běžecké boty, pak si dejte patřičně záležet a nesáhněte po prvních, které se vám budou líbit. Vrátí se vám to. Nabízí se totiž spousta značek, modelů a typů. Níže najdete několik rad a doporučení, které vám s výběrem pomohou.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vybírejte podle povrchu

Každý typ běžeckých bot je navržen tak, aby seděl perfektně pro určitý povrch. Vhodný výběr pak může ovlivnit váš zážitek z běhání.

Pokud se většina vašeho tréninku odehrává na tvrdých površích jako je asfalt či beton, pak jsou pro vás ideální volbou silniční běžecké boty. Větším odpružením tlumí nárazy a minimalizují tak namáhání nohou a riziko zranění. Pokud však běháte spíše po měkkých stezkách, bude vám nejlépe v trialových běžeckých botách s hlubším dezénem. Ty nabízejí lepší přilnavost a podporu kotníků při běhu v terénu. Pokud ale běháte jak po tvrdých površích, tak v terénu, můžete zvážit výhody hybridních běžeckých bot. Ty pak vyváženě kombinují výhody běžeckých bot silničních a trailových.

Délka trati a styl běhu napoví

Při výběru běžeckých bot je vedle preferovaného povrchu také vhodné si uvědomit, jak dlouhé tratě a jakým stylem se chystáte běhat. Jsou totiž tři základní kategorie běžeckých bot ve vztahu k délce trati a stylu běhu.

Objemové běžecké boty jsou bohatě tlumené proti negativním vlivům otřesů. Často se jim říká též tréninkové boty, protože jsou uzpůsobeny k dlouhým tratím. Jsou vhodné pro hobby běžce, i úplné začátečníky, protože mají vyšší míru tlumení a jsou velmi pohodlné. Pokud tedy běháte denně svých několik či více kilometrů ale nejste vyloženě závodník, objemovka je ta správná bota pro vás.

Opakem tréninkových běžeckých bot jsou běžecké boty závodní. Již podle názvu je patrné, že jsou určeny těm, kteří své běhání směřují k závodům. Jsou celkově tvrdší, jelikož závodník často rád obětuje pohodlí ve prospěch výkonu. Závodky jsou maximálně minimalistické a nedisponují přílišným tlumením vyvýšené podrážky, tedy dopadem či dropem. Jsou tak lehké a rychlé a jsou určeny zejména pro pokročilé běžce.

Tempové boty jsou pak vhodné pro běhání jak kratších tréninků, tak i dlouhých závodů. Chystáte-li se poprvé na závody, sáhněte právě po těchto botách. Jejich vlastnosti jsou totiž na pomezí objemových a závodních bot. Tempové boty jsou jednoduše určeny na delší, pohodlné a zároveň rychlé běhání.

Zvolte správnou velikost boty

Určitě jste se už setkali s tím, že přijdete do obchodu, vyzkoušíte první pár bot, který vám padne a spokojeně odcházíte. U běžeckých bot se však vyplatí vyzkoušet více párů a zvolit byste měli o půl až jedno číslo větší botu, než je vaše běžná velikost. Jde o to, že chodila potřebují při běhu dostatek prostoru, aby se prsty mohly volně roztáhnout.

Důležité je nespěchat a zkoušet, dokud nenajdete ten správný pár, ve kterém se cítíte komfortně. Boty vás nesmí nikde tlačit, proto je dobré vybírat je o půl nebo klidně celou velikost větší, než běžně nosíte,“ říká Aryna Levchenko z českého zastoupení Xero Shoes.

Tip na závěr: Aktuálním trendem jsou barefoot běžecké boty

Velký boom nyní zažívá také barefoot či minimalistická obuv. A to i na běhání. Minimalistické běžecké boty podporují běh s nízkým dopadem, dropem. Přirozeně tak motivují k došlapu více na střední nebo přední část chodidla. Klasická běžecká bota má drop okolo 10 mm a více, což nabízí větší tlumení v oblasti paty. Naopak bota s nulovým dropem má paty a prsty v jedné rovině. Běh v barefoot botech je tak přirozenější a nejvíce se přibližuje běhu naboso.

Tím, že noha má v botě větší prostor a má nízký dopad, vnímáme běh intenzivněji. Můžeme tak efektivně při došlapu využít každý prst a tělo si samo nejlépe nastaví techniku a držení těla,“ říká Eric Orton, běžecký kouč a spoluautor knihy Born to Run 2.

Autor článku: Andrea Veselá