Zahrada, 24. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Vlastní zelenina či voňavé květiny? Letos si založte nový záhon a později se těšte ze své úrody! Že jste to ještě nikdy nedělali? Nevadí. Všechno je jednou poprvé – a navíc se nejedná o nic složitého. Posuďte sami…

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Pokud mají být dosud jinak využívané plochy nebo kus trávníku přeměněny na záhony pro pěstování zeleniny nebo květin, je nutné půdu důkladně a do hloubky zrýt. A co dál? Tyhle věci vás čekají, pokud letos chcete mít vlastnoručně vypěstovanou zeleninu jako víno!

Vytyčit obrysy

Až najdete nejvhodnější místo pro svůj nový záhon, je třeba upřesnit si, jak bude velký a jaký by měl mít tvar. Platí pravidlo, že záhony pro pěstování zeleniny by měly mít optimální oslunění, a pokud možno severojižní orientaci podélné strany. Tvar je obvykle obdélníkový při šířce 1,2 metru, což se pro snadné obdělávání jeví jako nejvhodnější.

Délka se odvíjí od místa, tedy prostor, které jsou k dispozici. Osvědčuje se délka asi 1,8-2,2 metru. Je však nutné přihlédnout i k místu, které budete potřebovat na cestičky mezi záhony (mělo by to být 30-40 centimetrů). Podobně pracujte při zakládání záhonů s květinami a keříky. Tvar základního záhonu si vytyčte pomocí kolíků, na které si napnete provaz.

Důkladně zrýt

Nejdříve napnutým provazem vytyčený okraj záhonu podél značení co nejhlouběji odřízněte rýčem. Zarazte rýč do země a několikrát jím zahýbejte dopředu a dozadu, aby vznikla jasná ohraničující rýha. Pak můžete záhon zrýt.

Uvolnit hrud

Po stržení drnu se obvykle objeví již obdělávaná půda, kterou můžete poměrně snadno zrýt a prokypřit. Jedině tak bude připravena pro jaro a jarní práce. Pokud zjistíte, že s hroudami moc nejde „hnout“, protože jsou silně prorostlé vytrvalými plevelnými druhy, pak je nebytné vzít si na pomoc těžší kalibr – tedy motyky a kypřiče a se silnými hroty.

Pevně ohraničit záhony

Je vaším záměrem mít záhony ohraničené pouhým udusáním cestiček, popřípadě jednoduchou obrubou? Nabízí se řešení z plochých kamenů či vhodné dlažby. Dobrá je i dřevěná palisáda.

Tuhle základní práci je nutné řešit co nejdříve po prvním opracování pozemku a plánovitém vytyčení záhonů, rabat a cestiček. Je k tomu zapotřebí nejdříve důkladně připravit podloží ze štěrku a písku. Kameny nebo dlažbu usazujte do písku těsně k sobě, aby mezery byly co nejmenší. Zasypte pískem a opakovaně prolijte vodou, aby se spáry zcela zaplnily.

Zdroj: Zahrada – krok za krokem k zelenému ráji, Joachim Mayer

Autor článku: Radek Kovář